Τουρκία: Η Συρία διαθέτει χημικά όπλα

Συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας η επικοινωνιακή της προσπάθεια να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα και μάλιστα για τον σκοπό αυτό προσπαθεί «να βάλει στο χορό» το Ισραήλ, δημιουργώντας βάση αντίδρασής του.

Έτσι στην τουρκική εφημερίδα Vatan υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο «Ο Άσαντ έχει 700 τόνους αερίου σαρίν» όπου γράφει ότι για πρώτη φορά ένας αξιωματούχος του συριακού καθεστώτος, το οποίο κατηγορείται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον των αντικαθεστωτικών, αποκάλυψε, λέει, το απόθεμα βιολογικών όπλων της Δαμασκού.

Ο ειδικός χημικών όπλων που έφυγε από το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο Τζαμράγια που δέχθηκε ισραηλινή επίθεση δύο απανωτές φορές, φέρεται να δήλωσε: «Κάναμε παραγωγή 700 τόνων αερίου σαρίν. Μας είπαν πως είναι για το Ισραήλ και γεμίσαμε αέριο σε 3.000 βόμβες και 100 πολεμικές κεφαλές. Αν τα χρησιμοποιήσει ο Άσαντ, θα γίνει καταστροφή».

Όπως είναι γνωστό το κλίμα αυτό πήγε να το περάσει ο κ. Ερντογάν στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα και αυτός φέρεται να του είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τέτοια στοιχεία.Όπως εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, έχει δει ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, είναι όμως σημαντικό «να υπάρξουν συγκεκριμένες πληροφορίες» πριν υπάρξουν αποφάσεις για την δράση που θα πρέπει να αναληφθεί.Διατηρεί πάντως το δικαίωμα να καταφύγει σε σειρά «διπλωματικών και στρατιωτικών επιλογών», όταν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, όπως είπε στην κοινή συνέντευξη με τον κ. Ερντογάν. Στο παρελθόν είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι η χρήση χημικών όπλων είναι παράγοντας «που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού» αλλά δεν προχώρησε ποτέ σε σαφείς αναφορές για το ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ. Και πριν πάει στις ΗΠΑ ο κ Ερντογαν είχε υποστηρίξει τα περί χημικών χωρίς πάλι κανένα στοιχείο.

Επιμέλεια Λ.Λιγουριωτης