Τουρκία – Συρία: Νέο Στάλινγκραντ το Χαλέπι;

Με τη μάχη του Στάλιγκραντ μοιάζει η μάχη της Αζαζ στη βόρεια Συρία, αναφέρουν αναλυτές και εξηγούν: 
Το Χαλέπι παραμένει ένα σημαντικό οχυρό για την συριακή κυβέρνηση και μόνο ελάχιστες συνοικίες (Sakhour, Kafr Hamra, Hanano) τάσσονται κατά του Άσαντ.

Το φιλοκυβερνητικό κλίμα που επικρατεί σημαίνει οτι η κατοχή του Χαλεπίου ειναι μια πολύ δύσκολη στρατιωτική προσπάθεια για τους ισλαμιστές αντάρτες και ως εκ τούτου, αυτή η μάχη έχει αποδειχθεί να είναι το σημείο καμπής αυτού του πολέμου με την Δύση να χρησιμοποίει το έδαφος της Συρίας ως πόλεμο δι αντιπροσώπων.

Γύρω από το Χαλέπι διεξάγονται μάχες σε πολλά επίπεδα.

Θυμίζουν την περίπτωση του Στάλινγκραντ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σοβιετική πόλη βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Στις 19 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν ( Διαβάστε για την Επιχείρηση Ουρανός ΕΔΩ) και περικύκλωσαν 250.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς. Η μάχη που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου 1943 με νίκη των Σοβιετικών έδωσε την υπεροχή στον Κόκκινο Στρατό, ο οποίος και την κράτησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Διαβάστε ΕΔΩ για την μάχη του Στάλινγκραντ

Χάρτης της αντεπίθεσης των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ

Στην περίπτωση του Χαλεπίου η Τουρκία μπήκε από το περασμένο Σάββατο στο «παιχνίδι» στοχοποιώντας τους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και κατηγορώντας τους ότι είναι σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ και τρομοκράτες, λόγω των αδελφικών τους σχέσεων με το παράνομο στην Τουρκία PKK.

Οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πλευρά τους μαζί με συμμάχους τους από τη συριακή αντιπολίτευση προελαύνουν και κατέλαβαν το το 70% του εδάφους της πόλης Ταλ Ριφάατ, ανάμεσα στο Χαλέπι και στην Αζάζ, στη βόρεια Συρία.

Φαίνεται ότι έχει φθάσει το τέλος για τους ισλαμιστές αντάρτες της Jabhat Al-Nusra (συριακή ομάδα της Αλ-Κάιντα), του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), και της Jabhat Al-Shamiyah που εδω και μια βδομάδα, μέσα απο το Χαλέπι, βομβαρδίζουν στόχους στις ελεγχόμενες απο από την κυβέρνηση περιοχές της Al-Sulaimaniyah, Al-Midan, Νέο Χαλέπι, Παλιά Χαλέπι, Moukambo, Al-Khalidiyah, και Al-‘Aziziyah.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του αραβικού στρατού της Συρίας μεγάλος αριθμός στρατιωτών που συμμετέχουν στην σύγκρουση στο βόρειο Χαλέπι εχουν μεταφερθεί στην επαρχιακή πρωτεύουσα προκειμένου να προετοιμαστούν για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που αφορά την περιοχή Layramoun η οποία βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Al-Khalidiyah και βόρεια της συνοικίας Al-Zahra

Ο σκοπός αυτης της στρατιωτικής επιχείρησης ειναι να εγκλωβίσει τους ισλαμιστές αντάρτες στις περιοχές Haritan, Hayyan, Anadan, προκειμένου να τις περικυκλώσουν και να τις πολιορκήσουν.

Με την αποκοπή του διαδρόμου Χαλέπι-Γκαζιαντέπ και με τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)) ναι ειναι λίγο πρίν την ολοκληρωτική κατοχή της Azaz (Αζάζ) και της Tal Rifa’at (Ταλ Ριφατ) στο βόρειο Χαλέπι, οι κυβερνητικές δυνάμεις εχουν την ευκαιρία να πάρουν αυτην την μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται και να προχωρήσουν στο βορειοδυτικό τομέα προαστίων της πρωτεύουσας.