AIDS: Αύξηση κρουσμάτων και στην Τουρκία

Αύξηση των κρουσμάτων AIDS  καταγράφεται και στην Τουρκία σύμφωνα με την  ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk,με αφορμή  την  Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ΄που είναι η 1η Δεκεμβρίου.
Κατά την ιστοσελίδα μόνο εντός τους τρέχοντος έτους αυξήθηκε στην Τουρκία 1,5 φορά ο αριθμός των ατόμων για τα οποία έγινε διάγνωση θετική του ιού του AIDS. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, κατά το 2013 διαγνώστηκε ΑΙDS σε 1.024 άτομα. Έτσι ο αριθμός των φορέων του AIDS στην Τουρκία άγγιξε τους 6188. Η πλειοψηφία των προσβληθέντων είναι ηλικίας μεταξύ 20 και 49 ετών. 

Στον κόσμο τώρα οι θάνατοι από το AIDS μειώνονται παρά το γεγονός ότι αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των φορέων.

Το θέμα φαίνεται απασχολεί την Τουρκία :Ο πρόεδρος του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και Κλινικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ondokuz Mayıs (OMÜ), καθηγητής Hakan Leblebicioğlu είπε τα εξής σχετικά με το θέμα στην κρατική TV:
«2-3 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από το AIDS, ενώ 1,6 εκατομμύρια πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή. Ο αριθμός των ανθρώπων με AIDS που ζουν ανά τον κόσμο αυξάνεται, ενώ μειώνονται οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS λόγω της αποτελεσματικής θεραπείας.»
Ο k. Leblebicioğlu ανέφερε ότι χάρη στην πρόοδο που καταγράφηκε στη διάγνωση και τη θεραπεία του AIDS, το οποίο στο παρελθόν θεωρούνταν μια θανατηφόρα ασθένεια, απώτερος στόχος είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν θα υπάρχει μια τέτοια ασθένεια που θα απειλεί τις νέες γενιές.