Αίμα στην Τουρκία λίγο πριν τις εκλογές – 4 νεκροί 100 τραυματίες από δύο εκρήξεις σε συγκέντρωση

Αίμα στην Τουρκία λιγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής έκρηξης που σημειώθηκε στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Αρχικά μεταδόθηκε ότι η έκρηξη οφείλεται σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης .
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, διέψευσε αυτή τη πληροφορία .

Το κουρδικό MedNuce TV, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι σημειώθηκαν δυο βομβιστικές επιθέσεις. Η δεύτερη βόμβα, όπως ανέφερε, βρισκόταν σε παρακείμενο κάδο απορριμάτων.

Η έκρηξη έγινε σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο βάθρο όπου θα μιλούσε ο συμπροεδρεύων του ΗDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τη σκηνή και ετοιμαζόταν να εμφανιστεί .
Σε δηλώσεις του στο CNNTurk μετά την έκρηξη, ο Ντεμιρτάς επεσήμανε ότι προκαλεί ερωτήματα το γεγονός και κάλεσε το λαό του Ντιγιαρμπακίρ να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όποιος κι αν είναι ο λόγος της έκρηξης.
Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας εγρήγορση απέναντι σε προκλήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έρευνα για την υπόθεση.

Την Τετάρτη, ομάδα περίπου 1.000 Τούρκων εθνικιστών, κρατώντας τουρκικές σημαίες επιτέθηκε στους συμμετέχοντες στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στην πόλη Ερζουρούμ, προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 200 άτομα, 3 εκ των οποίων σοβαρά, και να καούν περίπου 150 οχήματα του κόμματος και μελών του.