Ακάρ: Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν ζήτησαν από την Τουρκία να ακυρώσει την επιχείρηση στη Συρία – «Δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο»

Δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των «τρομοκρατών» στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ αρνήθηκε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας ζήτησαν να απόσχει από την έναρξη στρατιωτικής εισβολής στη Συρία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

«Όπως είπε ο Πρόεδρός μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν], αποκλείεται να δεχτούμε κάτι τέτοιο», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιωτική βάση στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι στα σύνορα με το Ιράκ.

«Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας και την ασφάλεια των εδαφών μας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, και είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το κάνουμε στο μέλλον», είπε ο Ακάρ.

Τον Μάιο, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία για να πολεμήσει τα μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής μαχητικής ομάδας που συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι κάνουμε κάτι ενάντια στο διεθνές δίκαιο στις επιχειρήσεις μας στη βόρεια Συρία», είπε ο Ακάρ.

«Για να μην βλάψουμε αθώους ανθρώπους, για να μην βλάψουμε το περιβάλλον και να μην βλάψουμε αυτές τις ιστορικές και θρησκευτικές δομές, είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ ευαίσθητοι τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και στη φάση της εκτέλεσης», είπε.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016, αναπτύσσοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, με στόχο κυρίως το YPG. «Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες, το PKK, το YPG, το PYD, όποιο κι αν είναι το όνομά του…», είπε ο Ακάρ.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters