Ακόμη περιμένει …συγχαρητήρια για τις εκλογές ο Ερντογάν

“Οι δυτικοί ηγέτες δεν συνεχάρησαν ακόμα τον Ερντογάν”, αναφέρει σε άρθρο γνώμης ο Ουτκού Τσακίρεζερ στη στήλη του με αφορμή ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός  δεν έχει λάβει επί του παρόντος συγχαρητήριο τηλεφώνημα για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.
Η Εκπρόσωπος Τύπου του State Department, κ. Marie Harf αρκέστηκε σε συγχαρητήρια προς το «λαό της Τουρκίας για τη συμμετοχή τους στις εκλογές». Ερωτηθείσα σχετικά, συνέστησε να διερευνηθεί κάθε καταγγελία για πιθανή νοθεία.Η ίδια επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί επισήμως τα αποτελέσματα ενώ ο αρθρογράφος κ,Τσακίρεζερ σχολιάζει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα δεν αναμένεται να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, ούτε μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους.
 
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, γράφει,  διαταράχτηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί μετά τη διαπίστωση για «δυσανάλογη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία». Ακολούθησε το αίτημα του κ. Ερντογάν από τον Πρόεδρο Ομπάμα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ενώ πιο πρόσφατα προστέθηκε και το θέμα της απόφασης κατάργησης του Youtube και του Twitter.
 
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον Τσακίρεζερ, τίθεται ένα ακόμα θέμα. Μπορεί μεν για την Τουρκία, οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές θα αξιολογήθηκαν ως ένα είδος δημοψηφίσματος, και μια ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά για τις ΗΠΑ δεν είναι τίποτα παραπάνω από δημοτικές εκλογές.

Πάντως από ελληνικής πλευράς υπήρξε αμέσως συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον κ.  Ερντογάν από τον Πρωθυπουργό κ. Α Σαμαρά- μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό και προβολή του από τις περισσότερες εφημερίδες της Τουρκίας
 
Νέος Πρέσβης στις ΗΠΑ
 
Στο μεταξύ νέος Πρέσβης των ΗΠΑ αναμένεται στην Τουρκία. Όπως γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet τους προσεχείς μήνες ο νυν Αμερικανός Πρέσβης αναμένεται να αντικατασταθεί από τον κ. Τζον Μπας.