Akşam: «Eλληνικό βάσανο στο τρένο ειρήνης»

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική εφημερίδα Akşam με πρωτοσέλιδο τίτλο ισχυρίζεται πως οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να καθυστερήσουν τουρκικό τρένο που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη για να εμποδίσουν την τελετή μνήμης του Κεμάλ που πραγματοποιήθηκε στο προξενείο της Τουρκίας.Πάντως ιο τούρκος υπουργός που συμμετείχε στο ταξίδι , διέψευσε ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας.

« Ελληνικό βάσανο στο τρένο ειρήνης» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας που αναφέρει πως « η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της σε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Προσπάθησε να εμποδίσει την τελετή μνήμης του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Το τρένο « ειρήνης και μνήμης του Κεμάλ» που μετέφερε τον υπουργό Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου και πολλούς βουλευτές έφτασε στη Θεσσαλονίκη και 5.5 ώρες καθυστέρηση».

Η Αkşam ισχυρίζεται πως το τρένο θα έπρεπε να είχε φτάσει το πρωί της 10ης Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι Τούρκοι στις 09:05 ακριβώς τιμούν τη μνήμη του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας καθώς αυτή είναι η επίσημη ώρα θανάτου του το 1938. Όμως λόγω του ελέγχου των διαβατηρίων το τρένο καθυστέρησε κατά 3.5 ώρες με αποτέλεσμα να φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 12:30.
 Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως οι ελληνικές αρχές «καθυστέρησαν εσκεμμένα το τρένο » και πως ο υπουργός Μουσεζίνογλου αναγκάσθηκε να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για να προλάβει την τελετή.

Οι Τούρκοι όπως γράφει η εφημερίδα « τίμησαν τη μνήμη του Κεμάλ μέσα στο τρένο».

Η Akşam δεν αναφέρει κάποιον λόγο που οι Τούρκοι ξεκίνησαν «οριακά» το πρόγραμμα του ταξιδιού τους, ενώ κάποιοι απο το τρένο αναφέρουν πως θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει το ταξίδι κάποιες ώρες νωρίτερα για να αποφύγουν  ενδεχόμενη καθυστέρηση και να μην έχουν κάποιο πρόβλημα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου ο οποίος είναι Μουσουλμάνος της Θράκης τόνισε πως «η καθυστέρηση προκλήθηκε απο τεχνικά προβλήματα και των δυο πλευρών και ευαισθητοποιήθηκε για την επίλυση του προβλήματος. Είχαμε μιάμιση ώρα καθυστέρηση στο Ουζούνκιοπρου. Αργότερα στο Πύθειο ένας απο τους επιβάτες μας είχε πρόβλημα με τι βίζα του. Το ελληνικό προξενείο άνοιξε τα μεσάνυχτα και το πρόβλημα επιλύθηκε για να ανανεωθεί η βίζα του η οποία στάλθηκε με φαξ».

Ουσιαστικά ο τούρκος υπουργός διέψευσε τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκαινίασαν το σπίτι που λένε ότι γεννήθηκε ο Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη

Χρεοκόπησε ο «πουκαμισάς» του Κεμάλ