Γιατί είναι αποτυχία για την Τουρκία η συνάντηση Ομπάμα -Ερντογάν

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

 Σύμφωνα με πληροφορίες ,η αμερικανική πλευρά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία ένα γεγονός που απογοήτευσε τον Ερντογάν που τόσους μήνες «επένδυσε» την εξωτερική του πολιτική στην άμεση ανατροπή του Άσαντ και του κόμματος Μπάαθ στην άνοδο της εξουσίας των ανταρτών που στηρίζει με κάθε τρόπο η Άγκυρα. Ο Ομπάμα δίνει σημασία και στην άποψη της Ρωσίας που επιμένει στην παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.
Ηδη η Άγκυρα δείχνει να υποχωρεί.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία του με τούρκους δημοσιογράφους δεν απέκλεισε κάποια μετάβαση της εξουσίας στη Συρία μέσω του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ “ Υπάρχουν κάποιοι που υποχρεώνονται να κάνουν σφαγές. Aν υπάρχουν κάποιοι που δεν έχει δώσει εντολές για σφαγές θα μπορούν να παίξουν ρόλο στη μετάβαση της εξουσίας
ΟΙ ΗΠΑ δεν θέλουν να προκληθεί χάος στη Συρία και ικανοποιώντας τη Μόσχα πιέζει την Άγκυρα για να παραμείνει το Μπάαθ στην εξουσία της Συρίας.
«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή » είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Vatan. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως «το αποτέλεσμα που βγήκε από τη συνάντηση Ομπάμ-Ερντογάν είναι πως πρέπει να φύγει ο Άσαντ αλλά δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να γίνει αυτό.» Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως έχει αποκλειστεί η στρατιωτική δράση στη Συρία και συμφωνήθηκε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

O Nταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία ζήτησε κάποια πράγματα από τις ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό και τόνισε πως « η επίλυση του Κυπριακού σήμερα είναι πιο εύκολη από τις διαφορές Ισραήλ-Παλαιστινίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διοικητής της ΜΙΤ στο γεύμα Oμπάμα – Ερντογάν

Ο Ομπάμα, ο Ερντογάν και ο Σαμαράς που αναμένει