Η Τουρκία απαντά προκλητικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συνεχίζουμε τις έρευνες

Η Τουρκία «απάντησε» με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά το «κατηγορηματικό» μήνυμα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να μην προχωρήσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν μέσω των ιδιαίτερα τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, φαίνεται πως η πρωτοβουλία της Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή να ανακοινώσει την προκλητική αυτή ενέργεια, θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις εντάσεις, στην «καυτή» περιοχή της Μεσογείου.

Ειδικότερα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά χαρακτηρίζοντας ως μη ρεαλιστικές τις θέσεις και την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία αναφέρει πως η θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει αμετάβλητη από το 2004 αλλά και σαφής, ενώ χαρακτηριστικά δηλώνει πως «τρίτα κράτη», φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να υποδύονται τα «διεθνή δικαστήρια» και να επιχειρούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και συνόρων.

Επιπρόσθετα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως τα ερευνητικά τους πλοία και τα πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίζουν τις εργασίες τους στην περιοχή, ενώ επισήμανε και τον ρόλο του «ψευδοκράτους» στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται σε αυτή.

Ποιο ήταν το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, δια στόματος της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνει η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.