B-1B Lancer: Γιατί δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά προσγειώθηκαν στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ [pics, vid]

Ένα ζεύγος στρατηγικών βομβαρδιστικών τύπου B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκαν χθες στην τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα τεταμένη ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν κατά των ΗΠΑ και τον ισχυρισμό ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική  αλλά αντίθετα πατριωτική οργάνωση που μάχεται για την απελευθέρωση των εδαφών της».

Ειδικότερα, τα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-1B πραγματοποίησαν «hot-pit» ανεφοδιασμό, δηλαδή προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και ανεφοδιάστηκαν από τα πληρώματα εδάφους δίχως να σταματήσει η λειτουργία των κινητήρων. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την εξοικείωση των συμμαχικών δυνάμεων με δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες που απαιτούν τον γρήγορο ανεφοδιασμό και επανεξοπλισμό πολεμικών αεροσκαφών σε προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις κοντά σε εμπόλεμες περιοχές.

Στη συνέχεια τα δύο αμερικανικά B-1B μετά τον δίωρο «hot-pit» ανεφοδιασμό απογειώθηκαν και πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με τουρκικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135R και με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Τουρκία, ωστόσο δεν έχουν δημοσιεύσει σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο κάποιοι περαστικοί από την περιοχή κατάφεραν να απαθανατίσουν τα περίφημα αμερικανικά «Lancer».

Με πληροφορίες από: The Drive / Φωτογραφία αρχείου