Μπασμπούγ: ο τούρκος Αρχηγός που γίνεται απλός στρατιώτης – Ξήλωμα γαλονιών

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ο στρατηγός ε.α. Μπασμπούγ , είναι ο δεύτερος Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας  που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη.
Όπως αναφέρεται στον Τύπο, ο 10ος Γενικός Επιτελάρχης (σ.σ., ο Μπασμπούγ είναι ο 26ος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων), Μουσταφά Ρουστού Ερντέλχουν, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά το πραξικόπημα της 27ης Μάιου 1960 και κατά την δίκη που ακολούθησε, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη,όπως ο Μπασμπούγ.

Ετσι και αλλιώς.μία από τις αποφάσεις της δίκης Εργκενεκόν που προσέλκυσε την προσοχή ήταν αυτή σχετικά με την ποινή του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Μπασμπούγ. Σε περίπτωση που η ποινή του στρατηγού ε.α. Μπασμπούγ επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα αποτελέσει,όπως προείπαμε, τον 2ο διοικητή, στην ιστορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, του οποίου ο βαθμός αφαιρείται. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επικύρωσης της ποινής, θα αφαιρεθούν οι βαθμοί των στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων ε.α. Επίσης θα ζητηθούν πίσω θα μετάλλια και τα οφίκιά τους. Η αφαίρεση των τίτλων των στρατηγών θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθούν με καθεστώς στρατιώτη. Οι στρατηγοί ε.α. και οι οικογένειές τους θα χάσουν όλα τα κοινωνικά δικαιώματα όσον αφορά τις στρατιωτικές κατοικίες και τα οφέλη από τις στρατιωτικές λέσχες. 

Τέλος να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία είχε ζητήσει βαρύτερη ποινή για ορισμένους κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων και για τον πρώην Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων – συγκεκριμένα είχε ζητήσει »βεβαρημένη ισόβια κάθειρξη».