Μπικίνι διαμαρτυρία στην Ταξίμ

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Όλο και περισσότερο εμπλουτίζονται με νέα ευρήματα οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία για την αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογαν που χθες του στοίχισε το κλείσιμο  κατάμουτρα της πόρτας της ΕΕ από την Γερμανία.

Όπως αναφέρεται στον τύπο και στις ιστοσελίδες, στα παράπλευρα στενά της πλατείας του Ταξίμ, αλλά και στην πλατεία αυτή της Κωνσταντινο΄πολης συνεχίστηκε η »ακίνητη διαμαρτυρία» από πολλά άτομα, ενώ από νωρίς παρουσιάστηκε άλλο είδος διαμαρτυρίας, όταν μία νεαρή με μπικίνι μπήκε στην πλατεία για να διαμαρτυρηθεί, στεκόμενη ακίνητη.H Mine Dost εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά από τούς διαδηλωτές – οι οποίοι στέκονταν σιωπηλά κοιτάζοντας το Πολιτιστικό Κέντρο  Ατατούρκ, φορώντας μόνο ένα μπικίνι και αθλητικά παπούτσια- χόρευε. Είπε ότι είχε γεννηθεί στη Γερμανία.«Ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται με το χορό μου. Η Ελευθερία πρέπει να έρθει στην Τουρκία», είπε.  Ωστόσο, κάποιοι  από τους διαδηλωτές δεν υιοθετησαν την πρωτοβουλία της. Ορισμένοι διαδηλωτές την κατηγόρησε ότι «κάνει μια επίδειξη από τον εαυτό της», ενώ μια γυναίκα φώναξε θυμωμένα τόσο στην κ. Dost όσο και σε όσους  την παρακολουθούσαν. Αυτή αργότερα έφυγε από την πλατεία, αλλά είπε ότι θα επιστρέψει. Επανεμφανίστηκε στην πλατεία τις βραδινές ώρες και επανέλαβε την πράξη της. Αυτή τη φορά, όμως, η αστυνομία παρενέβη και την συνέλαβε. 
 
Εξάλλου στην πλατεία του Ταξίμ, λίγο αργότερα, άλλος διαδηλωτής, ονόματι Τζέμακαν, δάσκαλος yoga,  έμεινε αρκετή ώρα με τα χέρια κάτω και τα πόδια επάνω! 

Στη συνέχεια, άλλη ομάδα κρατώντας πανό που έγραφαν, στην αγγλική και στην τουρκική γλώσσα, «Αγκάλιασέ με» έμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα εκεί
Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων των Μεσογειακών Αγώνων στη Μερσίνα, ομάδα διαδηλωτών 300 ατόμων, που διαδήλωνε υπέρ του πάρκου Γκεζί της Κων/λης, θέλησε να κάνει πορεία από τη λεωφόρο Μεντερές στην πλατεία Μπαρίς. Επενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκαν 6 άτομα, εκ των οποίων οι 4 πολίτες και οι 2 αστυνομικοί. Αργότερα, 700 περίπου άτομα από τους διαδηλωτές προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία και ετέθησαν υπό κράτηση 8 άτομα.

Και άλλος γνωστός ηθοποιός
Επισημαίνεται πως, »ακίνητη διαμαρτυρία» έγινε στην Άγκυρα, με συμμετοχή πολλών ατόμων, στο πάρκο Κουγουλού, στην πλατεία Ζαφέρ του Ικονίου από 20 άτομα, από πολλά άτομα στο πάρκο της Δημοκρατίας στο Ισμίτ, από πολλά άτομα στην πλατεία Γκιούντογντου της Σμύρνης. Το ίδιο έγινε και στην πλατεία Δημοκρατίας της Αττάλειας, από λιγότερα άτομα σε πλατεία στο Τούντζελι, στην Προύσα, στη Μερσίνα και στο Σανλίουρφα.
Στον τύπο αναφέρεται ότι, επεισόδια σημειώθηκαν και στη Σμύρνη, με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που αφαίρεσε τις κατασκηνώσεις που είχαν στηθεί στην περιοχή Κορντόν. Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση 34 άτομα, εκ των οποίων οι 7 γυναίκες. Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημέρας, έγινε και στη Σμύρνη »ακίνητη διαμαρτυρία», από πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός καλλιτέχνης του θεάτρου Χαλντούν Ντορμέν.

Τονίζεται ότι, αργά προχθές το βράδυ, στην Άγκυρα πλήθη συγκεντρώθηκαν και πάλι στο πάρκο Κουγουλού, τα οποία προχώρησαν, στη συνέχεια, στη λεωφόρο Κέννεντυ, όπου έστησαν εμπόδια κατά των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά τελικά παρενέβησαν οι δυνάμεις ασφαλείας με δακρυγόνα και πεπιεσμένο νερό. Υπενθυμίζεται πως, προχθές είχαν παραπεμφθεί 33 άτομα, από τα 67 που είχαν τεθεί υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη, στη δικαιοσύνη.  

<<Γιατί είχατε … στραφεί προς το σπίτι του Ερντογάν;>>

Η Εισαγγελία έθεσε ερωτήματα στους συλληφθέντες, αναφορικά με τους ισχυρισμούς για …πολιτικό πραξικόπημα και ερώτημα εάν …πήραν εντολή από οργάνωση για την κατάληψη της Βουλής, της Πρωθυπουργίας και κτιρίων υπουργείων!. Οι συλληφθέντες ρωτήθηκαν, επίσης, γιατί είχαν …στραφεί προς την κατεύθυνση της κατοικίας του Τούρκου Πρωθυπουργού και αν είχαν πάρει σχετική εντολή από οργάνωση. Ακόμα ρωτήθηκαν εάν προέβησαν σε ενέργειες βίας, μετά από …εντολή οργάνωσης, για χρήση βίας, για εκφοβισμό και για ζημίες σε δημόσια κτίρια.