OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Χακάν Φιντάν: Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας – Στην ατζέντα και τα F-16 Block 70

07/03/2024 - 13:53
Φιντάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέπτεται σήμερα και αύριο (7 και 8 Μαρτίου) την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. Η συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για αύριο, Παρασκευή.

Ένα από τα θέματα στην ατζέντα είναι και η διαδικασία προμήθειας από την Τουρκία 40 νέων F-16 Block-70 και εκσυγχρονισμού 79 υφιστάμενων F-16 του τουρκικού Στόλου, καθώς αυτή εισέρχεται στη φάση των διαπραγματεύσεων, μετά την αποστολή από την αμερικανική πλευρά των σχεδίων των Επιστολών Προσφοράς και Αποδοχής. Η Τουρκία επιθυμεί μέρος της παραγωγής και εκσυγχρονισμού να γίνει από την εγχώρια βιομηχανία.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εισήλθαν σε φάση εξομάλυνσης μετά την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την άρση των εμποδίων από την αμερικανική πλευρά στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών. H Άγκυρα συμβιβάστηκε με την αγορά των F-16 όταν αποβλήθηκε από τις ΗΠΑ από το πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού 5ης γενιάς F-35, μετά την αγορά από τη Ρωσία του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Η τουρκική πλευρά θέτει επίσης μετ’ επιτάσεως το θέμα της αμερικανικής πολιτικής έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές και παρακλάδι της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο πλευρών βρέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε κρίσιμο σημείο όταν οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην βορειοανατολική Συρία, συνδράμοντας στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που ελέγχονται από του Κούρδους, κατέρριψαν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών είναι ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις τις Τουρκίας με την Αφρική, οι εξελίξεις στον Καύκασο κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι της επίσκεψης Φιντάν στην Ουάσινγκτον προηγήθηκε το ταξίδι στις ΗΠΑ του αρχηγού της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπέρνς και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους.

Η τελευταία κατ΄ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Φιντάν και Μπλίνκεν έγινε τον περασμένο μήνα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα εάν προγραμματίζεται επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο Χακάν Φιντάν απάντησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι απασχολημένος αυτό το διάστημα με τις τοπικές εκλογές και ακολουθούν οι εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας επίσκεψης στον ενδιάμεσο χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή Γ. Μανδαλίδη

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

ER-GMLRS: O πύραυλος εκτεταμένης εμβέλειας ξεπέρασε τα 100 χλμ σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση από HIMARS

Ζελένσκι: Η Ουκρανία προσφέρεται να βοηθήσει την Πολωνία με τεχνολογία αντι-drone, σε αντάλλαγμα για μαχητικά MiG-29

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: «Δεν έχω λόγο να πω ψέματα» λέει ο νεαρός που του έκανε μήνυση - «Ο Γιώργος δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του» υποστηρίζει συνεργάτης του τραγουδιστή

Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Καιρίδη και Δαβάκη: «Που είναι ο Νίκος Δένδιας; Προσβάλλει την Επιτροπή» - «Είσαι απαράδεκτος»

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που αγαπάει τη χωρά μου και θέλει να βοηθήσει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert