OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Χαστούκι» στον Ερντογάν: Το 73% των πολιτών θέλει μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία

04/06/2022 - 12:34
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

«Χαστούκι» στον Ερντογάν αποτελεί η έρευνα που διεξήχθη από την κορυφαία τουρκική εταιρεία δημοσκοπήσεων MetroPOLL, στην οποία πάνω το 70% των πολιτιών έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το όραμα και την επιθυμία να ζει σε μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία, κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα πράττει ο Τούρκος Πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα AKP.

Όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Ahval για την δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022, το 72,9 % των ερωτηθέντων δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέλει να ζήσει σε μια «κοσμική – δημοκρατική» χώρα, ενώ το 18,5% εξέφρασε την επιθυμία για ένα «συντηρητικό – αυταρχικό» κράτος στην ερώτηση: «Σε τι είδους χώρα θα θέλατε να ζήσετε;».

Η Τουρκία έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική για την οπισθοδρόμηση σε δημοκρατικούς θεσμούς και αξίες την τελευταία δεκαετία, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο τη χώρα ως αυταρχική, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εξάλλου, το 2018 η χώρα εγκαινίασε το προεδρικό σύστημα, το οποίο έδωσε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες μετά από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα που αμαυρώθηκε από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.

Nasıl bir ülkede yaşamak istersiniz? pic.twitter.com/0H3t05sez9

— Ozer Sencar (@ozersencar1) June 3, 2022

Τι έδειξαν τα στοιχεία της δημοσκόπησης

Η έρευνα δημοσκοπήσεων MetroPOLL διαπίστωσε ότι πάνω από το 57% των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και πάνω από το 74% των υποστηρικτών του συμμάχου του, του Κόμματος του ακραίου και λαϊκιστικού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), επιθυμούν επίσης να ζήσουν σε μια δημοκρατική και κοσμική Τουρκία.

Το ποσοστό αυτό ανήλθε σε πάνω από 90% μεταξύ των υποστηρικτών του κύριου αντιπολιτευόμενου και κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σύμφωνα με την έρευνα, και στο 78% μεταξύ των υποστηρικτών του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İP).

Οι υποστηρικτές του AKP αποτελούσαν το υψηλότερο ποσοστό ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι προτιμούν να ζήσουν σε συντηρητική και αυταρχική κυβέρνηση με 31,3%, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο μεταξύ των υποστηρικτών του CHP με 5,7% Περίπου το 8% των ερωτηθέντων δεν απάντησαν στην ερώτηση, ανέφερε η MetroPOLL.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: AKPCHPΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Related Posts

Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20
Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53
Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο Φιντάν συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς για την δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

24/12/2025 - 15:12

Διαβάστε Επίσης

AMRAAM-ER: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την πώληση 236 πυραύλων στη Δανία – Θα εξοπλίσουν τα συστήματα NASAMS

Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστινίου – Παρέσυρε 68χρονο και μαχαίρωσε μία 19χρονη

Συρία: Νεκροί από έκρηξη σε τέμενος της πόλης Χομς – «Απέλπιδα προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας»

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε συνάντηση με τον Τραμπ στις 28 Δεκεμβρίου στην Φλόριντα: «Το ειρηνευτικό σχέδιο έχει συμφωνηθεί κατά 90%»

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert