CHP κατά Ερντογάν για τις πυρκαγιές στην Τουρκία: Μας έλεγε «θα πάμε στο φεγγάρι» και δεν έχει πυροσβεστικά αεροσκάφη

Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται για πολλοστή ημέρα η Τουρκία και ιδίως το παραλιακό μέτωπο, όπου βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά θέρετρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει την οργή των αντιπάλων του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πυρκαγιές αυτές είναι οι σοβαρότερες τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, με πολύ πάνω από 1.000.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη μέχρι στιγμής το 2021, έναντι 135.160 μέχρι το τέλος του Ιουλίου από το 2008 έως το 2020.

Ο Ερντογάν έγινε στόχος επικρίσεων από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία είναι «γυμνή» από πυροσβεστικά αεροσκάφη, την ώρα που το πρόβλημα των πυρκαγιών επιδεινώνεται στην χώρα το ένα τρίτο της έκτασης της οποίας καλύπτεται από δάση.

Το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, προσάπτει στον πρόεδρο την διάλυση της υποδομής ενός ημιδημόσιου οργανισμού που διαχειριζόταν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Όμως πλέον μπαίνουν στο στόχαστρο οι υπέρογκες δαπάνες του Ερντογάν για προσωπική του χρήση και όχι για πυροσβεστικά μέσα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP, Φαΐκ Οζτράκ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Ερντογάν όταν υπάρξει στην χώρα μια φυσική καταστροφή ή κρίση, πρώτα εξαφανίζεται μερικές μέρες και μετά εμφανίζεται και πετάει στα κεφάλια του κόσμου πακέτα με τσάι. Αυτοί οι οποίοι μέχρι πριν από δύο μήνες έλεγαν πως “Θα πάμε στο φεγγάρι”, δεν έχουν στα χέρια τους πυροσβεστικό αεροσκάφος. Έχουν όμως ιπτάμενα παλάτια για το κύρος του άρχοντα Ερντογάν. Δεν υπάρχουν αεροσκάφη για να σβήσουν την πυρκαγιά, αλλά υπάρχουν ιπτάμενα παλάτια για να βλέπεις την πυρκαγιά».

Δείτε το επίμαχο βίντεο με τον Ερντογάν να μοιράζει τσάι, που έγινε «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση:

Πηγή: Με πληροφορίες από tourkikanea.gr

(Φωτο Αρχείου Reuters)