CN-235: Συνεργασία Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας – Airbus

Η Ευρωπαϊκή Αεροδιαστημική Κοινοπραξία (EADS/Airbus) και η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία υπέγραψαν επίσημη επιστολή πρόθεσης για την έναρξη των διαδικασιών πιστοποίησης του τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών CN-235 στο Καϊσερί.

Το CN-235 είναι ένα δικινητήριο αεροσκάφος μεσαίας επιχειρησιακής εμβέλειας, το οποίο χρησιμοποιείται σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, ναυτικής περιπολίας, αερομεταφορών, αλλά και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, σε θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πολεμική αεροπορία, η ακτοφυλακή και το ναυτικό της Τουρκίας, αξιοποιεί επιχειρησιακά 59 αεροσκάφη CN-235 και είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό χρήστης του τύπου, παγκοσμίως.

Η Τουρκία έχει αποκτήσει εμπειρία στην τεχνική υποστήριξη, στις επισκευές, αλλά και στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το οποίο και χρησιμοποιεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Παράλληλα, η πιστοποίηση και λειτουργία του τουρκικού τεχνικού κέντρου θα μειώσει το κόστος συντήρησης των τουρκικών CN-235, αλλά και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εισροή συναλλάγματος, καθώς αυτό θα ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο επισκευών και τεχνικής υποστήριξης για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.