Νταβούτογλου: «Περιμένουμε νέες προτάσεις για τους πυραύλους»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Μετά τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δείχνει να κάνει μικρά βήματα υποχώρησης στο θέμα της αγοράς κινέζικων αντιαεροπορικών συστημάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από την επίσκεψη του στο Κουβέϊτ τόνισε πως σε περίπτωση που οι εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έρθουν με καλύτερες προτάσεις τότε η Άγκυρα θα μπορεί να ξανασκεφτεί για το τι θα κάνει με την εξέλιξη του προγράμματος της αγοράς και της παραγωγής του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς.
«Δεν υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία. Οι εταιρείες από ΗΠΑ και την Ευρώπη ας φέρουν πιο καλές προτάσεις και να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Μόνο η εταιρεία από τη Ρωσία αποκλείστηκε. Οι άλλες βρίσκονται ακόμη στο καλάθι του μπάσκετ. Βασικός μας όρος είναι η συμπαραγωγή. Κι εμείς έχουμε τους δικούς μας φόβους. Γιατό οι άλλες εταιρείες δεν επιθυμούν τη συμπαραγωγή;” τόνισε ο Νταβούτογλου.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αντέδρασε στις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤO και με ανακοίνωση του τόνισε πως « η συμφωνία θα πρέπει να είναι στα πλαίσια της εμπορικής συμφωνίας για την πώληση όπλων. Δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτική στο εμπόριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Αρχίζει να κάνει …το «κινέζο» για τους κινεζικούς πυραύλους!