Ειδικό δικαστήριο για το twitter από τον Ερντογάν!

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ειδικό δικαστήριο προκειμένου να φιμώσει τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία! Αυτό είναι το »ρεζουμέ» δημοσιευματος της τουρκικής αγγλόγλωσσης εφημερίδας Today’s Zaman που καταγγέλλει ότι πρόσφατα δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη ειδικό ποινικό δικαστήριο με έκτακτες αρμοδιότητες που αντίκεινται στους διεθνείς κανονισμούς!

Το εν λόγω δικαστήριο, αποκαλύπτει η εφημερίδα με λεπτομέρειες,ζήτησε από το Twitter – με μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση της 9ης Σεπτεμβρίου- να καταργήσει τον λογαριασμό του διευθυντή έκδοσης της Today’s Zaman, κ. Τζελίλ Σαγκίρ, έπειτα από μήνυση που υπέβαλαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν (Erdoğan), ο γιος του Μπιλάλ (Bilal) και η κόρη του Σουμεγιέ (Sümeyye) απ την μια  και ο σύμβουλός του Μ. Βαράνκ (Μ. Varank ) απ την άλλη .

Οι δύο καταγγελίες/αγωγές  κατά κ. Σαγκίρ ήταν πανομοιότυπες από τον δικηγόρο Α. Özel.Αναφερόταν ότι τα  tweets του δημοσιογράφου μπορεί να ερμηνευθούν ως προσπάθεια να «υποκινούν το μίσος και εχθρότητα» εναντίον του κ. Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειας του και σύμβουλου του και ότι τους ταπείνωσε δημόσια. Οι αναφορές ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα tweets του Σαγκίρ συνιστούν  »επίθεση σε ατομικά δικαιώματα» των εναγομένων.Ο Erdoğan, τα δύο ενήλικα παιδιά του και ο σύμβουλός του ζήτησε  από το δικαστήριο να διατάξει το Twitter  να εμποδίσει την πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς του κ.  Σαγκίρ του, καθώς και όλους τους μελλοντικούς λογαριασμούς που πιθανά άνοιγε ο  δημοσιογράφος. 
 
Ο δικαστής δεν φαίνεται να άκουσε καν την υπεράσπιση του κ. Σαγκίρ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη. Ο κ. Σαγκίρ, ο οποίος διαχειρίζεται  σήμερα την έντυπη έκδοση  της Zaman, έμαθε για τη δικαστική απόφαση μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν έλαβε ένα email από το Twitter προειδοποιώντας τον ότι ο λογαριασμός του ήταν σε κίνδυνο.
Βέβαια δεν είναι οι μόνες μηνύσεις – καταγγελίες που έχει κάνει ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους για σχόλια στο τουίτερ. Αξιωματούχοι του Twitter  έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα δύο φορές  και οι εκθέσεις δείχνουν ότι το Twitter έχει υποκύψει στις πιέσεις να κλείσει τους λογαριασμούς που η Άγκυρα κατήγγειλε, αναφέρεται. Χωρίς να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου- ένσταση – ο κ, Σαγκίρ δημιούργησε άλλο λογαριασμό (CelilSgr), η οποία έλαβε σχεδόν 10.000 οπαδούς σε μόλις λίγες ημέρες. 

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Το twitter «προστάτης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Συγκλονιστικό: Μία 16χρονη tweetάρει για τον πόλεμο από τη Γάζα!

Ο Μωάμεθ «κρυμμένος» στο λογότυπο της προεδρικής εκστρατείας του Ερντογάν