Εκλογές Τουρκία: Κατηγορίες κατά Ερντογάν – Νταβούτογλου και παρασκήνιο

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα τα οποία καταλογίζουν τόσο στον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και στον Νταβούτογλου, ότι σχημάτισαν υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόσωπα της απολύτου επιλογής τους, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του Συντάγματος (Άρθρο 114), σύμφωνα με τις οποίες και σε συνδυασμό με τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του Iουνίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτελείται από 11 υπουργούς μέλη του ΑΡ, 5 του CHP, 3 του ΗΡ και 3 του HDP.

Συγκεκριμένα για τον σχηματισμό της παρούσας υπηρεσιακής κυβέρνησης, αντί να ζητηθεί από το κάθε κόμμα να υποδείξει τους υποψηφίους του, ο Νταβούτογλου έστειλε επιστολή πρότασης υπουργοποίησης σε μεμονωμένα μέλη των κομμάτων που ο ίδιος επέλεξε.
Επειδή όμως το CHP και το ΗΡ αρνήθηκαν να συμμετέχουν και το ΗDP συμμετέχει με 2 αντί 3 (ο Εβέντ Τουζέλ, με καταβολές από το ΕMΕΡ , μια από τις συνιστώσες του HDP, αρνήθηκε να συμμετάσχει), η κυβέρνηση αποτελείται από 11 υπουργούς μέλη του ΑΡ και 11 ‘ουδέτερους’ (όλοι πρώην υπουργοί ή στελέχη της γραφειοκρατίας του ΑΡ) και 2 υπουργούς μέλη του HDP:

Αχμέτ Νταβούτογλου
Γιαλτσίν Άκντογαν
Νουμάν Κουρτουλμούς
Τζεβντέτ Γιλμάζ
Τουγρούλ Τουρκές
Κενάν Ιπέκ
Σελαμί Αλτίνοκ
Φεριντούν Σινιρλίογλου
Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί
Εχμέτ Σιμσέκ
Αϊσέν Γκιούτζαν
Αλί Χαϊντάρ
Κόντζα Φικρί
Ισίκ
Αζμέτ Ερντέμ

Ιντρίς Γκουλλούτζε
Αλιριζά Αλάμπογιουν
Ακίφ Τσαγάταϊ Κιλίτς
Κουτμπετίν Αρζού
Τζενάπ Αστσί
Μουσλούν Ντογάν
Γιαλτσίν Τοπτσού
Ναμπί Αντζί
Βετζντί Γκιονούλ
Βεϊσέλ Έρογλου
Μεχμ ́τα Μουεζίνογλου
Φεριντούν Μπιλγκίν

Όσον αφορά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου  2015, τα κόμματα θα πρέπει να υποβάλουν τις τελικές λίστες με τους υποψηφίους τους μέχρι την Παρασκευή 18/9.
Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει, επίσημα, μετά τη θρησκευτική Εορτή των Θυσιών (Kurban Bayramı), που η αργία της θα κρατήσει επί 9ήμερο (18-27/9).

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που θα πρέπει να καταγραφεί, είναι η προσπάθεια προσέγγισης, με πρωτοβουλία του ΑP και με σκοπό την απορρόφηση ή τη συνεργασία, με δύο μικρά κόμματα με στόχο να φτάσει τον πολυπόθητο αριθμό των 276 εδρών (συν 18 από τις 258 που πήρε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου) που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση: Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ, στελέχη του ΑΡ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με το κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi-SP, όπως μετονομάστηκε το Fazilet Partisi από το οποίο διασπάστηκαν οι Ερντογάν, Γκιούλ κλπ για να ιδρύσουν το ΑΡ). Το κόμμα Ευδαιμονίας (SP) συμμετείχε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου σε συνεργασία με το (εθνικιστικό) BBP (κόμμα Μεγάλης Ενότητας) και πήρε 2%. Το ΑΡ φαίνεται ότι προσφέρει στο SP πέντε (5) εκλόγιμες θέσεις στη λίστα, αλλά το κόμμα του οποίου προεδρεύει σήμερα ο Μουσταφά Καμαλάκ, ζητάει 12. Το σχετικό παζάρι αναμένεται να συνεχιστεί ως την τελευταία μέρα της υποβολής των λιστών στο Ανώτατο Εκλογοδικείο.

Το άλλο κόμμα με το οποίο το ΑΡ επιδιώκει, όχι ακριβώς συνεργασία ή συμμαχία, είναι το Δημοκρατικό κόμμα (Demokrat Parti-DP). Συγκεκριμένα, θέλει να το ‘αγοράσει’, να πληρώσει δηλαδή τα χρέη του, που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια λίρες Τουρκίας!
Το DP που πρόεδρός του είναι ο Γκιουλτεκίν Ουϊσάλ, φέρει το όνομα του κόμματος του Αντνάν Μεντερές που ήταν στην εξουσία μεταξύ 1950-1960, αλλά είναι στην πραγματικότητα το κόμμα που δημιουργήθηκε από τη συνένωση (το 2003) το κόμμα Μητέρας Πατρίδας (Οζάλ) και το κόμμα Ορθού Δρόμου (Τσιλέρ). Το DP στις εκλογές του Ιουνίου είχε πάρει 76.000 ψήφους. Το κόμμα που έχει πολλά χρέη, έχει στην ιδιοκτησία του το μεγάλο κτήριο των κεντρικών γραφείων του κόμματος Μητέρας Πατρίδας που είχε φτιάξει ο Οζάλ στο κέντρο της Άγκυρας.

Η πτωτική πορεία της κοινοβουλευτικής Δύναμης του κόμματος AKP από το 2002 (έτος κατά το οποίο ανήλθε στην εξουσία) έως και σήμερα:
2002 363 έδρες 2007 341 έδρες 2011 327 έδρες 2015 258 έδρες