Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν στην Άγκυρα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ,για την εκτίμηση της κατάστασης μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24. Η φωτιά που έχει ανάψει η Άγκυρα μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε την Τουρκία “συνεργό των τρομοκρατών”! Αυτό και μόνο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για της αντίδραση της Μόσχας.

Στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ερντογάν συμμετέχουν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλούσι Ακάρ, Υπουργοί και ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Ο Νταβούτογλου μίλησε για “λήψη μέτρων κάθε είδους που είναι και διεθνές μας δικαίωμα αλλά και εθνικό μας καθήκον στην περίπτωση που παραβιάζονται τα σύνορά μας”. Προφανώς παίζει με την νοημοσύνη και τα νεύρα της ελληνικής κοινής γνώμης ο Νταβούτογλου.

Αμέσως μετά είπε ότι “όποιος και να είναι αυτός που αντί να προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά στη Συρία χτυπάει τους Τουρκομάνους του Μπαϊρμπουτσάκ ή τους Άραβες στο Χαλέπι, είτε είναι το καθεστώς της Συρίας, είτε είναι τρομοκρατική οργάνωση είτε δύναμη που έρχεται από έξω, τους έχουμε ΄ένα καθαρό μήνυμα. Ο συριακός λαός όπως όλοι οι άλλοι λαοί έχουν δικαίωμα να ζήσουν με ειρήνη και περηφάνια. Οι Αραβες, οι Κούρδοι, οι Τουρκομάνοι, οι Σουννίτες, οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί είναι όλοι φίλοι μας”.

Οι πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ και ενημερώθηκαν για την παραβίαση του ρωσικού αεροσκάφους στον τουρκικό εναέριο χώρο. Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο επιτετραμμένος της Μόσχας Σεργκέι Πανόβ.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι μια «επικίνδυνη στιγμή».
«Σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την ηρεμία μας», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.