60 ελικόπτερα πούλησε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν

Τις εγκαταστάσεις όπου παράγονται τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα  T-129 ΑΤΑΚ, από τα οποία η χώρα του (φέρεται να ) έχει παραγγείλει 60 στις αρχές του έτους, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος πραγματοποιεί στην Τουρκία το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του.Στην επίσκεψη στο εργοστάσιο της »Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας».συνοδευόταν από τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Γκιούλ.

Ο κ. Αλίεφ εξέτασε από κοντά το επιθετικό ελικόπτερο  T-129 ATAK, όπως και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος HÜRKUŞ και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ANKA.

Το ελικόπτερο ATAK εκτέλεσε ειδική πτήση επίδειξης για τον κ. Αλίεφ.Ο φιλοξενούμενος Πρόεδρος και ο Abdullah Gül παρακολούθησαν την επίδειξη του ελικοπτέρου από το πύργο ελέγχου.Στελέχη της εταιρείας έκαναν παρουσίαση στον κ. Ιλχάμ Αλίεφ στην οποία μίλησαν για τα υπόλοιπα αεροχήματα τουρκικής κατασκευής.

Το Αζερμπαϊτζάν στην αρχή της χρονιάς είχε παραγγείλει 60 επιθετικά ελικόπτερα ATAK, ανέφερε σήμερα η τουρκική κρατική τηλεόραση, ενώ  παλιότερα  δημοσιεύματα  ανεβάζουν το κόστος της συμφωνίας σε 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Βεβαίως στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει επίσημη αναγγελία υπογραφής συμβολαίου για την προμήθεια των 60 επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK από την Τουρκία που φέρεται να αποφάσισε το Αζερμπαϊτζάν.

 Εκτός από το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρον, σύμφωνα με την εφημερίδα, για την πρόσκτηση επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAΚ έχουν εκδηλώσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μαλαισία, το Πακιστάν ,το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Τουρκμενιστάν και η Ιορδανία. 

Η επίσκεψη Αλίεφ 

 Στο πρόγραμμα του T-129 ATAΚ η Τουρκία έχει αποκτήσει τεχνολογική και παραγωγική αυτονομία που ανέρχεται στο ποσοστό του 50% , ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι  το Τ-129 ΑΤΑΚ αποτελεί πρόγραμμα ιταλο-τουρκικής συνεργασίας.

Εξάλλου  Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ Gül, παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ικ.λχάμ Αλίεφ.Ο Gül αναφέρθηκε σε νέα έργα που θα ενισχύσουν την ολοκλήρωση τηςσύνδεσης της  Κασπίας με τον κόσμο, υπενθύμισε τα έργα Μπακού-Τιφλίδα-Ceyhan και Μπακού-Τιφλίδα-Erzurum  και είπε:

«Οι αγωγοί αυτοί δεν μεταφέρουν μόνο πετρέλαιο και αέριο από την Κασπία που σημαίνει ειρήνη στον κόσμο, αλλά μεταφέρουν επίσης ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη.»
Είπε ακόμα ότι η σιδηροδρομική γραμμή «Μπακού-Τιφλίδα-Kars» που ονομάζεται και «Σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού» θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αποπεράτωσης το συντομότερο δυνατό του αγωγού «Trans Anadolu» που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Νοτίου Διαδρόμου.

Ο  Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν από την πλευρά του είπε ότι είναι ακλόνητη η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στις δυο χώρες.Ο κ. Αλίεφ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι ένα παγκόσμιο κέντρο δύναμης και πρόσθεσε ότι «η δύναμη της Τουρκίας είναι και δικιά μας δύναμη». 

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Σοβαρά τεχνικά προβλήματα του ελικοπτέρου ΑΤΑΚ

Βέτο απο ΗΠΑ στην πώληση του τουρκικού ΑΤΑΚ στο Πακιστάν