OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Ενόχληση» Ερντογάν: Οι ΗΠΑ συνδέουν τα F-16 στην Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όχι εμείς

10/09/2023 - 18:26
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συνδέει τις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με την επικύρωση από την Άγκυρα της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό «ενοχλεί πολύ» την χώρα του, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο της G20 στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, ο Ερντογάν είπε ότι είχε συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου και συζήτησαν το θέμα της μεταφοράς των μαχητικών στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Ερντογάν, ο Μπάιντεν συσχέτισε την πώληση των F-16 με την τουρκική επικύρωση του σουηδικού αιτήματος.

«Αυτή η προσέγγιση πραγματικά μας ενοχλεί», σχολίασε.

Η Τουρκία, η οποία ήταν το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει F-16 της Lockheed Martin Corp αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Μετά μήνες αντιρρήσεων, ο Ερντογάν συμφώνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο να προωθήσει το σουηδικό αίτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο για επικύρωση.

Μια μέρα αργότερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα τόσο της μεταφοράς των F-16 όσο και της έγκρισης από το τουρκικό κοινοβούλιο του σουηδικού αιτήματος παραμένει ασαφές.

«Αν πείτε ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει (για τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία), τότε έχουμε ένα Κογκρέσο και στην Τουρκία – είναι το τουρκικό κοινοβούλιο», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους. «Δεν είναι δυνατό για μένα να πω «ναι» (για το σουηδικό αίτημα) μόνος μου, εκτός εάν μια τέτοια απόφαση εγκριθεί από το (δικό μας) κοινοβούλιο».

Ερντογάν: Η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι υποθάλπει μαχητές εχθρικούς προς το τουρκικό κράτος, κυρίως μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Σουηδία πρέπει να «τηρήσει τις υποσχέσεις της» και να λάβει περισσότερα μέτρα – που θα περιλαμβάνουν την έκδοση φερόμενων μαχητών του PKK και την αποτροπή συγκεντρώσεων υπέρ του ΡΚΚ στη Σουηδία – προτού η Τουρκία εγκρίνει την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ.

Για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές ανησυχίες, η Στοκχόλμη ψήφισε νομοθεσία τον Ιούνιο που απαγορεύει το να είναι κάποιος μέλος τρομοκρατικής ομάδας ή να παρέχει υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια σε απαγορευμένες ομάδες.

Η Στοκχόλμη εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι οι Τούρκοι βουλευτές θα επικυρώσουν την υποψηφιότητά της για το ΝΑΤΟ όταν συνέλθουν εκ νέου τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίστηκε τον Απρίλιο, το αίτημα της Σουηδίας παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω των αντιρρήσεων Τουρκίας και Ουγγαρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Βουδαπέστη συνεργάζονται στενά για το θέμα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΕΝΤΑΞΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ NATOΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Τουρκία - Β. Ιράκ - PKK
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ ως αντίποινα για την επίθεση στην Άγκυρα

02/10/2023 - 06:21
Τουρκία - έκρηξη - PKK
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα

01/10/2023 - 18:20
Τουρκία - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Οργή Ερντογάν για την ισχυρή έκρηξη και επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση [vid]

01/10/2023 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Leopard: Η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα επισκευασμένα άρματα μάχης στην Ουκρανία

Σλοβακία: Κατηγορεί τη Ρωσία για ανάμειξη στις εκλογές μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της SVR

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ρωσοαζέρικη περίπολος δέχτηκε πυρά από ελεύθερο σκοπευτή – Δεν υπάρχουν θύματα

Μητσοτάκης: «Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας»

Ουκρανία: Δύο νεκροί και δέκα τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα

Rafale: Παραδόθηκε το πρώτο γαλλικό μαχητικό στην Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας [pics]

CL-415: Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair στην Αλβανία για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23: Ενεργοποιήθηκε με επιτυχία ένα Τάγμα Κινητής Εφεδρείας και το σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης [vid]

Top News

Τα μωβ φρούτα και λαχανικά που έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

ΣΥΡΙΖΑ: «Χαμηλές πτήσεις» για τον Στέφανο Κασσελάκη δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις - Ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές το συνέδριο

Κηφισός: Γερανοί και μοτοσικλέτες της Τροχαίας στη μάχη κατά του μποτιλιαρίσματος - Τι ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές 2023

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert