Ερντογάν: «Καταρρίψαμε μόνο ένα ρωσικό αεροσκάφος, υπήρχε και δεύτερο»

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πριν λίγο την ομιλία του Tούρκου Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, την οποία πραγματοποίησε σε δεξίωση που παρατέθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα των δασκάλων.

Ο Ερντογάν, αναφέρθηκε στο σημερινό επεισόδιο κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφος. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του :

Αντιμετωπίστηκε ένα αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μας. Καταρρίφθηκε το ένα από τα δύο αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας.
Σήμερα, για να βοηθήσουμε τους αδερφούς μας που δίνουν αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην περιοχή, θέσαμε σε εφαρμογή κάθε μας δυνατότητα.
Η Τουρκία διατηρεί κάθε δικαίωμα προστασίας του εναέριου και επίγειου χώρου της. Καθένας οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμά μας να προστατέψουμε τον εναέριο χώρο και τα εδάφη μας.
Παρά τις προειδοποιήσεις μας, το αεροσκάφος συνέχισε να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας και αντιμετωπίστηκε ως αεροσκάφος που εισέβαλλε παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας.
Δεν τίθεται θέμα εχθρότητας προς γειτονικές χώρες. Η Τουρκία υιοθετεί μια ψύχραιμη στάση, προκειμένου να μην υπάρξουν ακόμα χειρότερα επεισόδια στη Συρία.
Βρίσκομαι σε διαρκή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό μας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΕΔ και τον Δκτή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Καταδικάζουμε τις επιθέσεις προς τους Τουρκομάνους. Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκτελούσε πτήση το αεροπλάνο, δεν υπάρχουν δυνάμεις της Daesh, αλλά των Τουρκομάνων. Το Μπαγιρμπουτζάκ δεν είναι περιοχή της Daesh. Λέμε ότι χτυπάμε την Daes, αλλά χτυπάμε τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουτζάκ.
Το καθεστώς του Άσαντ και οι χώρες που το στηρίζουν γνωρίζουμε καλά ότι στόχο έχουν τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουτζάκ. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο τον Άσαντ.