Ερντογάν υπέρ της αποφυλάκισης στρατιωτικών μέχρι τη δίκη τους

Σε κοινή συνέντευξη με τον Λιβανέζο ομόλογό του ο Ερντογάν είπε  δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τόσο απόστρατοι όσο και εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν προφυλακιστεί για μεγάλο διάστημα αν και δεν έκαναν προσπάθεια να αποφύγουν τις έρευνες εις βάρος τους.
 
Μπήκε δε αμέσως στο »ψητό»  για να προλάβει διαδήλωση συγγενών των προφυλακισμένων στρατιωτικών, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν μαζικά τα μετάλλιά τους σε διαδήλωση μπροστά στο Γενικό Επιτελείο και πρόσθεσε:

« Οι δίκες τους θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς αυτοί να είναι προφυλακισμένοι. Πράγματι εγκρίναμε το 3ο  πακέτο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος ούτως ώστε να μπορούν να αποφυλακιστούν ενώ εκκρεμεί η δίκη τους. Ωστόσο η διαδικασία δεν προχωρεί ομαλά και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα» τόνισε ο κ.  Ερντογάν .

 Επίσης  ο Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι δεν υφίσταται ανάγκη εισαγωγής νέων ρυθμίσεων για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών , πρόσθεσε : « Η νοοτροπία είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Δεν έχουμε αρμοδιότητα παρέμβασης στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης , αλλά έχουμε πολιτική υποχρέωση να το υπογραμμίζουμε αυτό. Γνωρίζω την ευαισθησία των στρατιωτικών. Για αυτό λέω ότι οι υπόδικοι πρέπει να αποφυλακιστούν ενώ εκκρεμεί η δίκη τους. Έπειτα, όταν το Δικαστήριο αποφανθεί, τότε θα εκτελεστεί η ποινή που θα επιβάλλει».

 Να θυμίσουμε ότι οι προφυλακισμένοι Τούρκοι στρατιωτικοί  για εμπλοκή σε διάφορες υποθέσεις ( σχέδιο Βαριοπούλα, Ερνεργκεκόν, απόπειρες πραξικοπήματος  κλπ) είναι αρκετές εκατοντάδες. Τις προάλλες ο κ Ερντογάν είχε πει ότι οι αξιωματικοί αυτοί χρειάζονται στην μάχη κατά των Κούρδων ανταρτών