OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Απειλεί ότι θα «καθαρίσει» καταυλισμό προσφύγων με αφορμή το PKK

02/06/2021 - 15:58
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια αρκετά «ωμή» δήλωση προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι οι τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις θα «καθαρίσουν» έναν καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ, με την δικαιολογία ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι Κούρδοι μαχητές του PKK, ενώ έκανε λόγο για νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Τον τελευταίο χρόνο οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αυξήσει  τον αριθμό επιθετικών επιχειρήσεων και πιέζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK, σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων μέσα στο έδαφος του Ιράκ, όμως από ότι φαίνεται αυτό δεν ικανοποιεί τον Τούρκο Πρόεδρο, που στοχοποίησε τον συγκεκριμένο καταυλισμό προσφύγων Μαχμούρ.

Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια ότι αυτός βρίσκεται 180 χιλιόμετρα νότια των τουρκικών συνόρων και έχει δεχθεί εκατοντάδες Τούρκους πρόσφυγες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ωστόσο πλέον έχει μετατραπεί είναι «φυτώριο» για μαχητές και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Θα καθαρίσουμε τον καταυλισμό»

«Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η Άγκυρα πιστεύει ότι το Μαχμούρ αποτελεί μεγάλη απειλή ως το προπύργιο του PKK στα όρη Καντίλ βορειότερα. «Πόσο καιρό υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή;» είπε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT.

Υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη για «τρομοκρατικές ενέργειες που εξαπολύει το PKK από τον καταυλισμό του στη Μαχμούρ εναντίον της Τουρκίας».

Διοικητές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι ερεύνησαν τις τουρκικές κατηγορίες και είπαν στην κυβέρνηση πως ο καταυλισμός του Μαχμούρ τελεί υπό τον έλεγχο μαχητών του PKK που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε ο αξιωματούχος. Ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

Η ιστορία και η σημασία του καταυλισμού

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες Κούρδοι από την Τουρκία διέσχισαν τα σύνορα σε μια κίνηση που σύμφωνα με την Άγκυρα προκάλεσε σκόπιμα το PKK.

To PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάχεται εναντίον του κράτους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύγκρουση.

Το Μαχμούρ τέθηκε στο στόχαστρο τουρκικών αεροπορικών επιδρομών πριν από ένα χρόνο, αν και τότε δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες, όμως Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως τώρα είναι προτεραιότητα για την Άγκυρα.

«Ο καταυλισμός του Μαχμούρ χρησιμοποιείται ως ένα από τα κέντρα διοικητικής μέριμνας σε επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι τώρα η ώρα, πρέπει να το καθαρίσουμε από το PKK».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Tags: PKKΕΡΝΤΟΓΑΝΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝΟΗΕΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Όλος ο κόσμος δοξάζει τον Αλλάχ που την Τουρκία κυβερνά το AKP

26/03/2026 - 17:48
Ιράκ - Τουρκία - NATO
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Απέσυρε τα στρατεύματά της από την Βαγδάτη, στο πλαίσιο της απόφασης του NATO να τερματίσει την αποστολή του

26/03/2026 - 15:57
Μαύρη Θάλασσα - δεξαμενόπλοιο
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Φέρεται να μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο

26/03/2026 - 09:45

Διαβάστε Επίσης

Λίβανος: Σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι από ισραηλινή επιδρομή – «Συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ», λέει ο IDF

USS Gerald Ford: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έφυγε από τη Σούδα και έφτασε στην Κροατία για επισκευές

Απειλές Πεζεσκιάν προς τις χώρες του Κόλπου: «Σκληρά αντίποινα αν πληγούν τα οικονομικά κέντρα του Ιράν»

Ιράν: Έπληξε αποθήκη ουκρανικών αντι-drone συστημάτων στα ΗΑΕ, την ημέρα επίσκεψης του Ζελένσκι

Φρουροί της Επανάστασης: «Χτυπήσαμε αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο στο Ομάν»

Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 400 μαχητές έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο με το Ισραήλ

Τρεις νεκροί σε ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία – Ένα παιδί σκοτώθηκε σε ουκρανικό πλήγμα στη Ρωσία

Τραμπ κατά NATO: «Μπορεί να μην σας βοηθήσουμε ούτε εμείς όταν μας χρειαστείτε»

Top News

Ζόζεφιν για Νίνο: Είναι ο άντρας της ζωής μου, του είπα συγγνώμη, έκανα προσπάθειες να τον κατακτήσω ξανά

Χάρης Βαρθακούρης για Good Job Nicky: Όταν είδα την τρέλα που βγάζει ο Akylas, είπα ένα μεγάλο «ωχ»

Κλέλια Ανδριολάτου: Οι πόζες της ηθοποιού σε παραλία του Λος Άντζελες που ανέβασαν τον υδράργυρο

Ο Χρήστος Δάντης ξανά στο νοσοκομείο - Η Ασημίνα Χατζηανδρέου σε βίντεο μέσα από το δωμάτιό του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert