Ερντογάν: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία έχει ήδη ξεκινήσει

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις πριν από λίγα λεπτά, προτού αναχωρήσει για την Σερβία, όπου και αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την επιθετική επιχείρηση στη βόρεια Συρία αλλά και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την συνομιλία με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την βόρεια Συρία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ μίλησε και για ενδεχόμενο «άνοιγμα» της «παγωμένης υπόθεσης» των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Τι είπε για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων

Ειδικότερα, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, όπου και αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με την βόρεια Συρία.

Στο σημείο αυτό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει ήδη να αποχωρούν από την περιοχή πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στα ανατολικά του Ευφράτη, ενώ προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένοι και θα εκτελέσει το σχέδιο αυτό, καθώς δεν μπορεί να ανέχεται τις απειλές τρομοκρατών».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, κάτι που ίσως σημάνει μια προσπάθεια σταδιακής εξομάλυνσης των προβληματικών τους διμερών σχέσεων.

Θέλει να κλείσει την «εκκρεμότητα» των F-35

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη αυτή που θα λάβει χώρα σε περίπου ένα μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε επίκαιρα ζητήματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, με πολλαπλές διμερείς επαφές και συναντήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών, ενώ ανέφερε και τα F-35.

Αναφορικά με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, ο Ερντογάν ανέφερε ότι αποτελούν μια «διαδικασία», την οποία η Τουρκία θέλει να «κλείσει» στη συγκεκριμένη συνάντηση, ενώ τόνισε ότι η Άγκυρα συνεχίζει την προμήθεια εξαρτημάτων και τμημάτων του stealth μαχητικού.

Με πληροφορίες από: NTV / Hurriyet | Φωτογραφία Reuters