OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία υποκύπτει στον «δεσποτισμό» του Προέδρου

19/11/2020 - 05:07
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Η τουρκική οικονομία τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτικές αναταραχές, γι’ αυτό και στράφηκε στην ενίσχυση της τουρκικής λίρας, ωστόσο η παραίτηση του γαμπρού του και Υπουργού Οικονομικών Αλμπαϊράκ έφερε στην επιφάνεια τον πραγματικό χαρακτήρα του Τούρκου Προέδρου.

Ο Ντέιβιντ Γκάρντνερ με άρθρο του στους Financial Times, αναφέρεται εκτενώς στη «σχέση» που είχε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ με τον Ερντογάν, που είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Πρόεδρος να «εμπλακεί» ενεργά στους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ «έκαψε» περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα σε δύο χρόνια σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ενισχύσει και να υποστηρίξει την τουρκική λίρα.

Μετά την παραίτηση του Αλμπαϊράκ, τα ηνία της τουρκικής οικονομίας ανέλαβε ο προκάτοχός του, Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος εν τέλει έπεισε τον Ερντογάν ότι σειρά λανθασμένων αποφάσεων και επιλογών στην οικονομική πολιτική της χώρας, έθεσαν την οικονομία σε κίνδυνο, λέει ο Γκάρτνερ.

Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου 

Ωστόσο ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί, καθώς μετά την τοποθέτηση του Αγκμπάλ στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέχεια τοποθέτησε τον Λούτφι Ελβάν επικεφαλή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (AKP) καθώς και επικεφαλής επιτροπής σχεδιασμού και προϋπολογισμού του κοινοβουλίου.

Αυτό όμως που επισημαίνει ο Γκάρντερ στο άρθρο του είναι το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, μαζί με την απομάκρυνση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο του Νταβούτογλου όσο και του Μπαμπατσάν, αναδεικνύουν το «δεσποτισμό» του, στην προσπάθεια να διασφαλίσει την εξουσία και την επιρροή του στα κρατικά όργανα.

Με λίγα λόγια, αυτό που έχει καταφέρει ο Ερντογάν, είναι να «μετατρέψει» τους πιο σημαντικούς συνεργάτες και συμμάχους, σε πολιτικούς αντιπάλους στην εσωτερική πολιτική σκηνή και πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εθνικιστές ακροδεξιούς του Μπαχτσελί, μια κατάσταση που δεν είναι απίθανο να επηρεάσει και τις πολιτικές για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία Reuters

Tags: AKPΑΛΜΠΑΙΡΑΚΕΡΝΤΟΓΑΝΛΙΡΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
Ερντογάν - Πούτιν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η ειρήνη δεν απέχει πολύ»

13/12/2025 - 13:42

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Τέλος» ο ναύαρχος Χόλζι από την διοίκηση της SOUTHCOM – Διαφωνούσε με τις επιθέσεις κατά «ναρκωτρομοκρατών»

Συρία: Φονικά πλήγματα των ΗΠΑ σε δεκάδες στόχους του ISIS – «Πολύ βαριά αντίποινα» [vid, pics]

Ουκρανία: Επτά νεκροί από πλήγμα ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου στην Οδησσό [vid]

Εμφύλιος στο Σουδάν: Ο Μάρκο Ρούμπιο ζητάει να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Οι πληρωμές και φοροελαφρύνσεις σε συνταξιούχους, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες και μισθωτούς το 2026 – Αύξηση μισθών και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ιράν: Εκτέλεσε άνδρα που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Ναβρότσκι σε Ζελένσκι: «Στην Πολωνία θεωρούμε ότι η Ουκρανία είναι αχάριστη, δεν εκτιμάτε τη βοήθειά μας»

Top News

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος έβαλε τα κλάματα on air: «Ο Γιώργος Μαζωνάκης να έρθει να με κοιτάξει στα μάτια»

Γιώργος Μαζωνάκης: «Τον βοήθησα ανθρώπινα και εισέπραξα αχαριστία» λέει πρώην συνεργάτης του τραγουδιστή

Για ποιους οδηγούς είναι υποχρεωτικό το «Σ» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες, βροχές και χιόνια στα ορεινά - Με κρύο θα περάσουμε τα Χριστούγεννα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert