Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Αφήνει τους πρόσφυγες να πνίγονται στο Αιγαίο – Μέλη του NATO έχουν γίνει καταφύγια τρομοκρατών»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά κρατών-μελών του NATO και της Ελλάδας, καθώς όπως υποστηρίζει, έχουν γίνει καταφύγιο για τρομοκράτες.

«Οι δολοφόνοι προστατεύονται με το πρόσχημα των αιτούντων πολιτικό άσυλο και μπορούν να ζήσουν ελεύθερα χωρίς να υποβληθούν σε καμία νομική έρευνα», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια μιας Διάσκεψης στην Άγκυρα σήμερα Τετάρτη.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Καθημερινής από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «αφήνει τους πρόσφυγες να πνιγούν στο Αιγαίο και τους σκοτώνει βυθίζοντας σκόπιμα τα σκάφη τους». «Χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι», υποστήριξε.

«Θα ήθελα να εκφράσω με λύπη ότι ορισμένες από τις χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε κάτω από τη στέγη του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης ή του ΟΗΕ, έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για ληστές και δολοφόνους που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη».

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα και τις ΗΠΑ, αφού προσφέρουν «καταφύγιο» στον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016. «Όπως είναι γνωστό, ο αρχηγός της FETO (η ομάδα των γκιουλενιστών που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση), που σκότωσε τους 252 πολίτες μας στις 15 Ιουλίου και βομβάρδισε το κοινοβούλιο και το προεδρικό κτίριο, μπορεί να  συνεχίσει να επιβλέπει την τρομοκρατική του οργάνωση από την έπαυλή του στην Αμερική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας PKK, τα οποία αναζητούνται, μπορούν να οργανώσουν διαδηλώσεις στο κέντρο της Ευρώπης υπό την αιγίδα της αστυνομίας και να επιτίθενται σε Τούρκους πολίτες και αντιπροσώπους».

«Το πρόσφατο επεισόδιο στο Παρίσι ήταν το τελευταίο παράδειγμα αυτού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις των Κούρδων του Παρισιού μετά την αιματηρή δολοφονική επίθεση ενός εθνικιστή κατά πολιτιστικού κέντρου Κούρδων, όπου έχασαν την ζωή τους 3 άνθρωποι. «Ελπίζω τα περιστατικά που δείχνουν το λάθος της διάκρισης μεταξύ καλών τρομοκρατών και κακών τρομοκρατών να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: TRT World / kathimerini.gr / Φωτογραφία αρχείου Reuters