Ερντογάν: Κατέρρευσε τον Αύγουστο η δημοτικότητά του – Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Η υποστήριξη για τις επιδόσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη καθίζηση κατά 10,1 % τον Αύγουστο, φτάνοντας στο 38 %, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll στην πιο πρόσφατη έρευνά της, του μηνός που φτάνει στο τέλος του.

Από τους 1.717 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 51,5 % δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του από τον Ερντογάν. Περίπου το 10,5 τοις εκατό των συμμετεχόντων δεν απάντησαν.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για ποιο κόμμα ψήφισαν στις πιο πρόσφατες γενικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2018.

Συνολικά το 76,3 % των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δήλωσαν ότι ενέκριναν τους χειρισμούς και την πολιτική του. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), σχεδόν μόνον ένας στους δύο – το 54,5% – επικροτεί τον πρόεδρο.

Αντιθέτως, σχεδόν απόλυτη είναι η απόρριψη των πολιτικών του Τούρκου Προέδρου μεταξύ των ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το 90,5% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε ότι δεν εγκρίνει τον πρόεδρο, όπως και το 91,6% των εκλογέων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Καλό Κόμμα (İYİP).

Η αποδοχή του Ερντογάν μεταξύ των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), οι οποίοι είναι κυρίως Κούρδοι, έπεσε στο μόλις στο 5,2% τον Αύγουστο, καταγράφοντας καθίζηση 27,7 ποσοστιαίων μονάδων από τον περαμένο Ιούλιο.

Οι ψηφοφόροι του Felicity Party (SP), ενός συντηρητικού κόμματος που προέρχεται από την ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων με του Ερντογάν, έχασαν την πίστη τους στον πρόεδρο κατά 30,5 % στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε τόσο σημαντικές μειώσεις, ο ιδρυτής της Metropoll, Özer Sencar, είπε ότι το «σωρευτικό αποτέλεσμα» των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των Αφγανών μεταναστών που εισέρχονταν ήταν καθοριστικό.

«Αν με ρωτήσετε ποιο ήταν «το καλαμάκι που έσπασε την πλάτη της καμήλας» (σσ μεταφορικά το κομβικό γεγονός που έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα), θα έλεγα ότι ήταν οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη και είχε πλήρη αποτυχία στην κατάσβεση των πυρκαγιών », πρόσθεσε.

Πηγή: AhvalNews