OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: Νέοι «τσαμπουκάδες» – «Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση αν…»

22/10/2019 - 12:38
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικανοί δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «700 με 800» Κούρδοι μαχητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, ενώ πρόσθεσε ότι 1.200 με 1.300 ακόμη θα πρέπει να φύγουν από την περιοχή.

«Το παρακολουθούμε στενά. Η διαδικασία αυτή δεν θα έχει ολοκληρωθεί αν δεν υπάρξει πλήρης απόσυρση», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι το θέμα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον Πούτιν.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την απόσυρση της YPG από τις περιοχές όπου βρίσκεται το καθεστώς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ελπίζουμε να απαλλάξουμε την περιοχή αυτή από τη μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία», υπογράμμισε.

«Καρφί» Ερντογάν για Μακρόν

Εξάλλου ο Ερντογάν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να συμφωνήσει σε νέα κατάπαυση του πυρός.

«Δεν έχω λάβει μια τέτοια πρόταση από τον Μακρόν. Ο Μακρόν συναντάται με τρομοκράτες και επέλεξε αυτό τον τρόπο για να μας ενημερώσει για την πρόταση των τρομοκρατών», τόνισε μετά τη συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος με τον Πούτιν στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν τόνισε «τη σημασία της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός».

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.

Ο συριακός στρατός, συνοδευόμενος από ρωσικές στρατιωτικές περιπόλους, συνέδραμε τους Κούρδους και ανακατέλαβε περιοχές που έλεγχαν αυτοί, ανατρέποντας τα σχέδια της Άγκυρας.

Μέχρι πρότινος ο Ερντογάν ήθελε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 444 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία. Όμως μετά την επιστροφή του συριακού στρατού στα βορειοανατολικά χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για να αποφύγει μια άμεση σύγκρουση.

Πλέον η ζώνη ασφαλείας αναμένεται να εκτείνεται σε μήκος 120 χιλιομέτρων και για να την επεκτείνει ο Ερντογάν θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στόχος των συνομιλιών Πούτιν- Ερντογάν είναι «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι Ρώσοι όπως και οι Δυτικοί, θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν την επανεμφάνιση των τζιχαντιστών στη Συρία. Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων και μια τουρκική επιχείρηση ενδέχεται να τους επιτρέψει να αποδράσουν.

Tags: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΡΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝΠΟΥΤΙΝΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Related Posts

KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

26/12/2025 - 18:25
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν 115 ύποπτοι για επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων – Έχουν σχέσεις με το ISIS

25/12/2025 - 11:20
Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1963 σημειώνονται ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης Ελλάδας – Κύπρου

Ρωσία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε πρώην διπλωμάτης – Κατηγορείται ότι πουλούσε μυστικά στις ΗΠΑ

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά προσοχή σε όσους επισκέπτονται την Τουρκία – Κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων

Ρωσία: O Ριαμπκόφ κατηγορεί την Ουκρανία ότι θέλει να «τορπιλίσει» τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

Ζελένσκι: Έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα επί του ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου

Νιγηρία: Προειδοποιεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών – Παρείχε τις πληροφορίες στις ΗΠΑ για την επίθεση στο Σόκοτο

KAAN: Παραδόθηκαν 10 κινητήρες F110 για τα τουρκικά μαχητικά – Σε εξέλιξη συνομιλίες για ακόμη 80

IRIS-T: Η Γερμανία παρέδωσε το ένατο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Top News

Γιάννης Ραγκούσης και Μαρίνα Κοντοτόλη παντρεύτηκαν - Το φωτογραφικό άλμπουμ από το μυστήριο

Η Ιουλία Καλλιμάνη έδωσε εξηγήσεις για το νέο περιστατικό με τα «γαλλικά»: Θα ήθελα να εκφράσω την ενόχλησή μου

Άρης Μουγκοπέτρος: Η γυναίκα του ζητούσε 700 ευρώ για να βλέπει τα παιδιά του, αποκαλύπτει συγγενικό του πρόσωπο

Ελένη Παπαδοπούλου: Ένα κρυμμένο μπιτόνι πρόδωσε τον γιο της που συνελήφθη για τη δολοφονία της - «Σχέδιο σε 3 φάσεις» περιγράφει η Αγγελική Νικολούλη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert