Ερντογάν: Δεν μας αποτρέπουν οι άμεσες ή έμμεσες απειλές κυρώσεων

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σημερινές δηλώσεις του, στο πλαίσιο της επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ άφησε «αιχμές» και για τις κυρώσεις που έχουν ως στόχο την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν μίλησε για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία απειλούνται στην ανατολική Μεσόγειο και στην βόρεια Συρία, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις ενέργειες που έχουν ληφθεί στην ανατολική Μεσόγειο, για την «προστασία» των δικαιωμάτων του «ψευδοκράτους».

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε δηλώσεις σήμερα, με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, στις 24 Ιουλίου του 1923, μιλώντας για την πορεία της χώρας του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για το μέλλον της, υπό το φόντο σοβαρών κρίσεων και απειλών.

Σε «αυστηρό τόνο» υπογράμμισε ότι η Τουρκία «έχει την δύναμη και την αποφασιστικότητα να εξαλείψει κάθε απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία, επιβίωση και ασφάλεια του λαού της».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε σε προκλητικό τόνο ο Τούρκος Πρόεδρος, «έχουν γίνει κινήσεις και βήματα τον τελευταίο καιρό τόσο στην βόρεια Συρία όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου αποδεικνύεται ξεκάθαρα η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατέψει τα δικαιώματα της, αλλά και των Τουρκοκυπρίων», αναφερόμενος στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, για τις οποίες οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «καμία ρητή ή έμμεση απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία, δεν θα την αποτρέψει από τα νόμιμα δικαιώματα και αξιώσεις της», αναφερόμενος στη συζήτηση για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Πηγή: Hurriyet