F-16 στην Τουρκία: Ξανά «γκρίνια» και «απειλές» από τον Ερντογάν – «Τα δίνετε όλα στην Ελλάδα αλλά τα αρνείστε στην Τουρκία»

Το χαρτί «αν δεν μας δώσετε F-16 θα στραφούμε αλλού» έπαιξε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φροντίζοντας και πάλι να φιλοτεχνήσει για την χώρα του και το καθεστώς του την εικόνα ότι «αδικείται» απέναντι – σε ποιόν άλλον; – στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι PBS, στην οποία επιχείρησε και πάλι να στείλει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει και την αγορά νέων από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Ο Μπάιντεν μου υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί λύση. Τι θα κάνουμε αν δεν πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας», παραπέμποντας εμμέσως στο ενδεχόμενο να αναζητήσει νέες αγορές, όπως πχ να στραφεί στη Ρωσία. Άλλωστε το έχει ξανακάνει

Δηλώνοντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο όσο αφορά στην αμυντική βιομηχανία, ο Ερντογάν είπε: «Πρέπει να μεταφέρουμε την αμυντική βιομηχανία σε καλό σημείο. Εδώ, για παράδειγμα, έχουμε το θέμα των F-16. Αγοράσαμε F- 16 από εσάς. Τώρα που αγοράσαμε F-16 από εσάς, πρέπει να έρθουν τα υπόλοιπα. Αλλά είναι πολύ λάθος για τις δύο φίλες χώρες να αποφασίζουν με πολιτικά κριτήρια και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τα F-16. Ο κ. Μπάιντεν μου υποσχέθηκε να το λύσει. Ξέρω ότι ο Μπάιντεν έχει θετική άποψη για αυτό αυτή τη στιγμή. Είχαμε ακόμη και συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους και είπαν ότι θα το δουν θετικά».

Ο Ερντογάν δεν μπόρεσε παράλληλα να κρύψει την ενόχλησή του για τον ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, αναφερόμενος εμμέσως στην Αλεξανδρούπολη και στην διαρκώς αυξανόμενη αμερικανική παρουσία.

«Τι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Θα σηκωθείτε και θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της», είπε ο Ερντογάν.

Στο ερώτημα για τις «δύο βάρκες» στις οποίες επιχειρεί να πατά ο Ερντογάν, δηλαδή και στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό για τη Συνεργασία της Σαγκάης όπου το «πάνω χέρι» έχουν η Κίνα με τη Ρωσία, ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Έχετε την πρόθεση να ενταχθείτε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Υπάρχουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν σε αυτόν τον οργανισμό. Αυτός είναι ένας οργανισμός με πολύ διαφορετικές αξίες και στόχους από το ΝΑΤΟ. Θέλετε η χώρα σας να είναι μέρος της ανατολής ή μέρος της δύσης;», ήταν η ερώτηση που του τέθηκε.

Κι ο Ερντογάν απάντησε: «Πρέπει να το πω πολύ ξεκάθαρα, είμαστε μέρος του κόσμου, ούτε ανατολικά ούτε δυτικά… Για εμάς, ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στην ανατολή. Το τμήμα που ανήκει στη δύση είναι ξεχωριστό. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει στο περίμενε για 52 χρόνια. Δυστυχώς, δεν μας έχει κάνει ακόμη μέλος. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι στην κατάστασή μας. Εξακολουθούν να καθυστερούν. Ωστόσο, είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Παρόλο που είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ, ακόμη και χώρες μέλη της Συμμαχίας μας θέτουν εμπόδια στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…Είναι αναμφίβολα πολύ σημαντικό για εμάς ότι η Τουρκία, που έχει τόσο ισχυρή θέση, είναι παραμερισμένη με τέτοιες τακτικές… Όσο διεξάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις (σσ με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης), δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συναντιόμαστε με όλες τις χώρες του κόσμου. Θα συναντηθώ επίσης με τον κ. Σι, θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν, θα συναντηθώ και με τον κ. Μόντι. Διαπραγματεύομαι με όλες τις χώρες. Γιατί όλοι είμαστε μέρος αυτού του κόσμου».

Πηγή: Με πληροφορίες από haberler / Gozde Nur Bayar