OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

F-35 στην Τουρκία: «Η επιστροφή στο πρόγραμμα stealth μαχητικών θα ήταν η προτιμότερη κατάσταση»

19/09/2024 - 18:17
Φιντάν
Share on FacebookShare on Twitter

Στόχος της Τουρκίας είναι να βγει από τις κυρώσεις CAATSA των ΗΠΑ και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστεί την πολιτική πτυχή του ζητήματος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τονίζοντας ότι αν βρεθεί λύση στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 «θα ήταν η προτιμότερη κατάσταση».

Αναφερόμενος στις κυρώσεις CAATSA ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι στις συναντήσεις με τη Γερουσία, πολιτικούς και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι τέτοιες προσεγγίσεις κυρώσεων δεν εξυπηρετούν καμία πλευρά και διαδραματίζουν ρόλο στο να κάνουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών ακόμη πιο χρόνια.

«Είμαστε σε αναζήτηση του πώς μπορούμε να το λύσουμε με πιο θετικό τρόπο, διάφορες φόρμουλες γι’ αυτό, αναζητήσεις, απόψεις, συζητήσεις, προτάσεις έρχονται και από τις δύο πλευρές. Στόχος μας είναι να βγούμε από την CAATSA, διότι η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας μας υπόκειται σήμερα στην CAATSA. Μιλάω ανεξάρτητα από το προϊόν που θα αγοράσουμε, ανεξάρτητα από τα F-35 κ.ο.κ.» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.

Προσέθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να διαχειριστεί την πολιτική πτυχή του θέματος, «όταν προβάλλεται οποιαδήποτε προτίμηση σε αυτό το σημείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση των F-16».

«Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας προέβαλαν τη βούληση για την ανάγκη των F-16, εγκρίθηκε από τον πρόεδρό μας, αλλά αυτό μπλοκαρίστηκε στις ΗΠΑ. Αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για να ξεπεραστεί αυτό το μπλοκάρισμα πολιτικά και αυτό το πολιτικό εμπόδιο απομακρύνθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί μια τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Δεν υπάρχουν πλέον πολιτικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τέλος, για τις αμερικανικές κυρώσεις δήλωσε: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα όχι μόνο λόγω του F-35, αλλά και λόγω του ζητήματος που σχετίζεται με την CAATSA. Εάν μια λύση σχετικά με το F-35 έρθει ενώ αυτό επιλύεται, φυσικά, θα ήταν μια προτιμότερη κατάσταση. Όπως είπα, η τελική τεχνική αρχή για το θέμα αυτό είναι η Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας του ΥΠΕΘΑ. Αλλά αυτή τη στιγμή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαχειριστούμε την πολιτική πτυχή του ζητήματος. Τι μπορεί να είναι δημιουργικές φόρμουλες και λύσεις, τις επεξεργαζόμαστε. Φυσικά, η τελική καθοδήγηση του προέδρου μας στο τέλος της ημέρας θα είναι καθοριστική. Αλλά παρακολουθούμε στενά την πολιτική πλευρά. Επιτρέψτε μου να πω ότι τουλάχιστον και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑF-35 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑSTEALTHΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΟΥΡΚΙΑΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Related Posts

Falcon-50
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

24/12/2025 - 19:53
Φιντάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ο Φιντάν συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς για την δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

24/12/2025 - 15:12
ραντάρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνετρίβη το τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης κοντά στην Άγκυρα

23/12/2025 - 21:17

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert