OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

F-14 εναντίον MiG-23: Η ιστορική αερομαχία που έβαψε με αίμα την Μεσόγειο

17/10/2018 - 04:09
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 4 Ιανουαρίου 1989, δύο αμερικανικά αεροσκάφη F-14 Tomcat του Πολεμικού Ναυτικού κατέρριψαν δύο μαχητικά MiG-23 Floggers της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης, τα οποία οι Αμερικανοί νόμιζαν ότι θα τους επιτεθούν, όπως συνέβη πριν από οκτώ χρόνια κατά τη διάρκεια του περιστατικού του κόλπου Sidra το 1981. Η συγκλονιστική αερομαχία πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα περίπου 40 μίλια βόρεια από το Τομπρούκ της Λιβύης.

Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 1989, το USS John F. Kennedy βρισκόταν στην ανατολική Μεσόγειο για προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι της Haifa του Ισραήλ. Το αεροπλανοφόρο ήταν σε απόσταση πάνω από 120 μίλια βόρεια της Λιβύης και είχε αεροσκάφη που λειτουργούσαν περίπου 80 μίλια βόρεια της χώρας, τόσο σε ασκήσεις νοτίου της Κρήτης όσο και σε περιπολία εναέριο χώρου.

Τότε εντοπίστηκαν δύο MiG-23 Floggers της Λιβύης και τα οποία είχαν πάρει κατεύθυνση προς τα αμερικανικά αεροσκάφη, από τα οποία όλα υποχώρησαν εκτός από δύο F-14 Tomcat, τα οποία κατευθύνθηκαν προς το μέρος τους για να τα αναχαιτίσουν. Χρησιμοποιώντας τα ραντάρ τους τα F-14 άρχισαν να παρακολουθούν τα MiG-23 όταν τα αεροσκάφη της Λιβύης ήταν σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων και σε υψόμετρο 2.400 μέτρων, ενώ είχαν αναπτύξει ταχύτητα 780 χιλιομέτρων την ώρα.

Σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες εναέριες εμπλοκές, όπου οι πιλότοι της Λιβύης είχαν εντολή να υποχωρούν εφόσον είχαν γίνει αντιληπτά από τα ραντάρ των F-14, στην προκειμένη περίπτωση τα MiG-23 συνέχιζαν να κατευθύνονται μετωπικά προς τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ύστερα από ελιγμούς των αμερικανικών αεροσκαφών τα MiG-23 της Λιβύης συνέχισαν να προκαλούν και έδωσαν την εντύπωση στους Αμερικανούς πως η αερομαχία ήταν αναπόφευκτη. Τότε ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας στο Kennedy έδωσε στα αμερικανικά αεροπορικά πληρώματα την άδεια να χτυπήσουν εάν πίστευαν ότι τα MiG-23 ήταν εχθρικά.

Έπειτα από τέσσερις ριψοκίνδυνος ελιγμούς όπου τα αεροσκάφη παραλίγο να εμπλακούν ολοκληρωτικά, τότε ο διοικητής έδωσε εντολή στο F-14 “Gypsy” 207 να οπλίσει τα βλήματα AIM-7 Sparrow και AIM-9 Sidewinder. Το αναπόφευκτο συνέβη και η αερομαχία έληξε άδοξα για τα MiG-23.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει καρέ-καρέ το πως εξελίχθηκε η μοιραία αερομαχία :

Με πληροφορίες από : New York Times

Tags: F-14ΑΕΡΟΜΑΧΙΑΗΠΑΛΙΒΥΗΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τις επιθέσεις σε τουρκικά εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – «Προειδοποιούμε και τις δύο πλευρές»

01/12/2025 - 20:07
Μαδούτο - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Washington Post: Γιατί η Τουρκία είναι ιδανικός τόπος «εξορίας» για τον Μαδούρο

28/11/2025 - 12:44
TF-2000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10

Διαβάστε Επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert