F-35 στην Τουρκία: Ατάραχος ο Ακάρ περιμένει την παράδοση των stealth μαχητικών το Νοέμβριο

Ατάραχος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στις πρόσφατες δηλώσεις του αναφορικά με την παράδοση των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία.

Παρά τις απειλές Αμερικανών αξιωματούχων για συνέπειες στην παραπάνω συμφωνία, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΑΜ φαίνεται να μην δίνει μεγάλη σημασία και να θεωρεί δεδομένη την απόκτηση και των F-35, θέτοντας μάλιστα και μήνα παράδοσής τους το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι τα αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ αναμένεται να παραδοθούν τον Νοέμβριο.

«Παρά ορισμένες δηλώσεις, η διαδικασία της προμήθειας αεροσκαφών F-35 προχωράει κανονικά. Οι πιλότοι και η ομάδα συντήρησης συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους.

«Αναμένουμε την παράδοση του F-35 τον Νοέμβριο στην επαρχία Malatya της Ανατολικής Τουρκίας. Οι προετοιμασίες για την υποδομή στην περιοχή έχουν ήδη ολοκληρωθεί», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει 100 stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες που εκκρεμούν την έγκριση του Κογκρέσου, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται επί της πλατφόρμα όπλων στην αεροπορική βάση της USAF στην Αριζόνα.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας προμηθεύουν επίσης το πρόγραμμα F-35 με βασικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων κεντρικά τμήματα της ατράκτου και σημαντικών κατασκευαστικών στοιχείων του αεροσκάφους.

Πηγή: Anadolu