«Φιτιλιές» βάζει ο Ερντογάν μεταξύ CIA και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τον Άσαντ

Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Βάζοντας δημόσια »φιτιλιές»  μεταξύ CIA και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος τη στάση της αμερικανικής διοίκησης σχετικά με τον Άσαντ.«Θεωρώ απίθανο να υπάρχουν οι ΗΠΑ πίσω από έναν δολοφόνο»  δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για τον Πρόεδρο της Συρίας  Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ουκρανία πραγματοποίησε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο Πέτρο Ποροσένκο.
Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυο ηγέτες στην συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν απάντησαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Απαντώντας σε ένα από τα ερωτήματα  ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «μια Συρία, στην οποία θα ηγείται ο Άσαντ, δεν πρόκειται να φτάσει πλέον στη γαλήνη και την ευημερία».
Και συνέχισε ,αφού σημείωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συμπεριφέρονται ασυνεπής στο θέμα της Συρίας: «Αντιφάσκουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της CIA, και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Θεωρώ απίθανο, η αμερικανική διοίκηση και οι θεσμοί της να υποστηρίζουν έναν τέτοιο δολοφόνο».
Η ενόχληση της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον σχετίζεται με το ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει προτεραιότητα στην εξουδετέρωση των τζιχαντιστών του ISIL/ISIS και όχι στην ανατροπή του Ασαντ , όπως θέλει η Άγκυρα. Μάλιστα έχει ενοχληθεί επιπρόσθετα τελευταία  διότι της »χαλάει την σούπα» η δήλωση Κέρι ότι πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ

Τι έχει πει ο Κερι
Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κ. Τζον Κέρι αναγνωρισε πως οι ΗΠΑ «εν τέλει θα πρέπει να διαπραγματευθούν» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό της σύγκρουσης που μετρά μέχρι σήμερα 215.000 νεκρούς.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Συρία είναι «μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουμε δει ποτέ».Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης Ι, δήλωσε στο CBS προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των δύο προηγούμενων γύρων.
Η Ουάσινγκτον εργάζεται εντατικά για την «επανεκκίνηση» των προσπαθειών που έχουν στόχο να βρεθεί μια πολιτική λύση στη σύγκρουση, ανέφερε ο κ. Τζον Κέρι- κάτι που δεν άρεσε στον κ Ερντογάν.