Γιατί δεν καταδικάστηκε ο Μπουγιούκανιτ;

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η απόφαση του δικαστηρίου για την οργάνωση Εργκενεκόν προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο αν είναι δίωξη εναντίον των στρατηγών ή πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχει το όνομα στη λίστα των κατηγορουμένων και καταδικασθέντων αυτό του Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.
Θα θυμίσουμε πως ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη θητεία του ως Β’ αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο του 2003-2008. Όμως εκείνη την περίοδο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ! Πως το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπασμπούγ, τον αρχηγό του Βόρειου Στόλου, τον αρχηγό της στρατοχωροφυλακής και δεκάδες άλλους «πασάδες» και ο Μπουγιούκανιτ δεν υπάρχει πουθενά;

Να θυμίσουμε πως τον Απρίλιο του 2007 όταν ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ως υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Αμντουλάχ Γκιουλ, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εκδώσει ανακοίνωση στο διαδίκτυο το οποίο έλεγε » οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν το κοσμικό κράτος”. Ηταν απειλεί πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης. Τελικά αυτός που απείλησε με πραξικόπημα δεν καταδικάστηκε, ενώ ο Μπασμπούγ οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ισως το μυστικό όλων των ερευνών και της δίκης της Εργκενεκόν και των διώξεων εναντίον των στρατηγών κρύβεται «στη συνάντηση του Ντολμάμπαχτσε» όπως την ονομάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στις 5 Μαϊου του 2007 μετά τις «ηλεκτρονικές απειλές» του Μπουγιούκανιτ, ο Ερντογάν κάλεσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στο γραφείο του στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. Στην τρίωρη συνάντηση κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει το τι ακριβώς ειπώθηκε. Όμως από την ημέρα εκείνη οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σχεδόν «παραδόθηκαν» στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης.

Πολλές εφημερίδες κατά καιρούς έγραψαν πως στη συνάντηση αυτή, ο Ερντογάν απείλησε τον Μπουγιούκανιτ με πολλά προσωπικά δεδομένα σχετικά με τις δαπάνες της συζύγου του τούρκου πασά και τη προσωπική ζωή της κόρης του. Έχει αναφερθεί πως ο Ερντογάν ως αντάλλαγμα για την απόκρυψη αυτών των δεδομένων ζήτησε από τον Μπουγιούκανιτ στοιχεία εναντίον των πασάδων. Καμία πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε καθώς και οι δυο άνδρες έχουν δηλώσει πως το περιεχόμενο εκείνης της συνομιλίας δεν θα το ανακοινώσουν ποτέ.

Ένα μήνα μετά τη συνάντηση του Ντολμάμπαχτσε ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της Ερκενεκόν με την ανακάλυψη της πρώτης γιάφκας της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα ακολούθησαν οι διώξεις εναντίον εκατοντάδων αξιωματικών με τις κατηγορίες για συμμετοχή στην Εργκενεκόν. Αργότερα αποκαλύφθηκε και το σχέδιο του στρατού με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» το οποίο ήταν ένα μυστικό σχέδιο δημιουργίας αναταραχής στην Τουρκία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης. Προέβλεπε ακόμη και κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από την τουρκική Αεροπορία και δημιουργία συνθηκών πολέμου με την Ελλάδα.

Για καμία οργάνωση και κανένα σχέδιο δεν κατηγορήθηκε ποτέ ο Μπουγιούκανιτ ούτε καταδικάστηκε. Ή πράγματι δεν ήξερε τίποτα παρά την πολύχρονη παρουσία του στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ή υπήρχε κάποια άτυπη συμφωνία. Αυτό θα το δείξει η ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «ροζ βίντεο» της κόρης του Μπουγιούκανιτ ανέβασε τον Γκιουλ στο προεδρικό μέγαρο;