OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γιατί γίνονται οι επιθέσεις στην Τουρκία και ποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν την Ελλάδα;

02/04/2015 - 12:47
Share on FacebookShare on Twitter

Οι διαδοχικές ένοπλες επιθέσεις στην Τουρκία δεν μπορούν παρά να προβληματίζουν το καθεστώς της Άγκυρας. Και όχι μόνο αυτό. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν την οικονομία της Τουρκίας να εισέρχεται ξανά σε περίοδο κρίσης δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το που πάει η χώρα και κυρίως πως θα αντιδράσει . Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία κατά καιρούς έχει προσπαθήσει να εμπλέξει την Ελλάδα στο εσωτερικό της πρόβλημα με τον ισχυρισμό ότι οι ένοπλες ομάδες του DHKP-C εκαπιδεύονται στην Ελλάδα. Και δυστυχώς όπως προκύπτει από ανάλυση του Stratfor αυτοί οι ισχυρισμοί υιοθετούνται και από άλλους!

Το Stratfor σε ανάλυσή του για τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα επισημαίνει ότι η “επάνοδος” του DHKP-C “το οποίο αντιτίθεται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ),, είχε σταθερά πτωτική πορεία για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το αυξανόμενο αρνητικό κλίμα στην Τουρκία για το κόμμα του Ερντογάν έδωσε νέα πνοή στην ομάδα”.


Η “επαναστατική Αριστερά” στην Τουρκία

“Η Επαναστατική Αριστερά, με την οργάνωση Dev-Sol, προέκυψε το 1978 . Η Dev-Sol ήταν μία από τις πολλές τουρκικές κομμουνιστικές ομάδες που υποστηρίζονταν από τη Σοβιετική Ένωση”,γράφει το Stratfor. Με επικεφαλής τον Ντουρσούν Καρατάς,η Dev-Sol εκπαιδεύτηκε στην τακτική του ανταρτοπόλεμου. Αλλά το 1994, μετά από διαφωνίες ο Καρατάς δημιούργησε μια νέα ομάδα, το DHKP-C.

Οι στόχοι του DHKP-C περιλαμβάνουν την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την αντικατάστασή της με μια κομμουνιστική. Στη δεκαετία του 1980 η Dev-Sol επικεντρώθηκε κυρίως σε επιθέσεις κατά στόχων που είχαν να κάνουν με την τουρκική ασφάλεια.

Μετά τη διάσπαση της δεκαετίας του 1990, το DHKP-C ξεκίνησε μια νέα “εκστρατεία” κατά των ξένων συμφερόντων στο εσωτερικό της Τουρκίας, πιστεύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι υπό τον έλεγχο των δυτικών συμφερόντων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Από το 2000 το DHKP-C αρχισε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και τις ένοπλες επιθέσεις .

Το Stratfor υιοθετεί την τουρκική άποψη ότι το DHKP-C εκπαιδεύεται στην Ελλάδα.

Κάνει αναφορά σε συμφωνία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με μέλη της οργάνωσης η οποία προέβλεπε ότι δεν θα γίνονταν χτυπήματα εντός της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εκπαίδευσή τους εντός της χώρας ! Και συνεχίζοντας το Stratfor ισχυρίζεται όπως και οι Τούρκοι ότι οι “κομάντος” της οργάνωσης ξεκινούσαν από την Ελλάδα τις επιθέσεις κατά της Τουρκίας.

Το DHKP-C βρισκόταν σε φάση παρακμής . Με τις κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις του 2013 αυτή η πορεία άρχισε να αντιστρέφεται. Σ΄ αυτό βοήθησε και η σκληρή πολιτική Ερντογάν,τον οποιο η οργάνωση κατηγόρησε ότι μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος.

Όπως και να ΄χει τα τελευταία χτυπήματα στην Τουρκία θα πρέπει να προβληματίσουν. Και όπως προκύπτει από αναλυσεις σαν κι αυτή του Stratfor θα πρέπει και η Ελλάδα να είναι σε επιφυλακή,γιατί φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να την εμπλέξουν.

Tags: DHKP-CΑΠΑΓΩΓΗΕΠΙΘΕΣΕΙΣΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert