Γιατί ο Λαβρόφ στήριξε την Τουρκία στο αέριο της Κύπρου;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Εντύπωση προκάλεσε η προχθεσινή δήλωση του Σεργέϊ Λαβρόφ σχετικά με την Κύπρο όπου είχε αναφερθεί υπέρ των τουρκικών θέσεων τονίζοντας πως «οι έρευνες του αερίου πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση που η εκμετάλλευση τους θα γίνει υπέρ όλων των κατοίκων της Κύπρου».

Μπορεί η Μόσχα και η Άγκυρα να έχουν διαφορές στο θέμα της κρίσης της Συρίας όμως δεν πρέπει να αγνοούμε πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία. Ηδη κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου στη νότια Τουρκία μια επένδυση που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα η Ρωσία προμηθεύει με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου την Τουρκία , μια χώρα με αναπτυσσόμενη οικονομία σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Στόχος της Άγκυρας και της Μόσχας είναι οι εμπορικές συναλλαγές τους μέσα στα επόμενα δυο χρόνια να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία κάθε χρόνο αγοράζει 26 δισεκατομμύρια κυβικα μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είναι αυτές που «χτίζουν» τη Ρωσία καθώς κερδίζουν το 50% των διαγωνισμών των έργων υποδομών της χώρας αυτής και παράλληλα χτίζουν εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες κτλ. Μόνο το 2012 οι τούρκοι κατασκευαστές ανέλαβαν έργα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία!

Δηλαδή η Μόσχα «κερδίζει» από τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Παράλληλα όταν Ρώσοι ολιγάρχες έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια από τις καταθέσεις τους που είχαν στην Κύπρο, λόγω του «κουρέματος», δεν πρέπει να περιμένουμε οι θέσεις της Ρωσίας σε σχέση με την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο να είναι υπερ της Κύπρου και της χώρας μας.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ ήταν το πρώτο ίσως δείγμα της «στροφής» της πολιτικής της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Λαβρόφ υπέρ της Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό αέριο!

Nταβούτογλου: «Διχοτόμηση της Κύπρου ή έσοδα από το φυσικό αέριο»