Γιατί ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει την παντοδυναμία του- Τι δείχνει η τουρκική οικονομία

Για πρώτη φορά μετά από το 2002 ο Ερντογάν και το κόμμα του το AKP κινδυνεύουν να χάσουν την πολιτική τους παντοδυναμία στην Τουρκία. Οι σημερινές εκλογές στην γειτονική χώρα αναμένεται να αποτελέσουν αλλαγή σελίδας,αφού όλα δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Αφορμή θα είναι η εκτόξευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που αναμένεται να πιάσει ή και να ξεπεράσει το 10%. Οι αιτίες όμως είναι άλλες με πρώτη την τουρκική οικονομία η οποία μετά από μια κούρσα ανάπτυξης δείχνει να περνά σε φάση στασιμότητας .

Ο Ερντογάν όπως γράφει το Stratfor παραμένει “ο βασικός προστάτης και ευεργέτης της συντηρητικής ελίτ” στην οποία υπόσχεται διατήρηση των προνομίων της.

 

Όμως, η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη. Με την αύξηση της ανεργίας του πληθωρισμού και της οικονομικής στασιμότητας οι προσπάθεις του ΑΚΡ για την εξασφάλιση 267 εδρών από τις 550 του τουρκικού κοινοβουλίου είναι μάλλον αναμενόμενο ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Οι πίνακες με τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας που δημοσιεύει το Stratfor είναι αποκαλυπτικοί.

Σ΄αυτά προστέθηκε και η ανάδειξη του χαρισματικού Selahattin Demirtas του φιλοκουρδικού κόμματος HDP το οποίο αναμένεται με το ποσοστό του να στερήσει από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την πλειοψηφία που χρειάζεται ο Ερντογάν .