Hürriyet:»Oι Ρωμιοί της Αθήνας διδάσκουν στα εγγόνια τους τούρκικα»

  MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τα παιδιά των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που εκδιώχθηκαν από τα πάτρια εδάφη τους και δεν ήθελαν να ακούν καν τούρκικα, τώρα στην Αθήνα στέλνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήριο για να μάθουν τα παιδιά τους η τα εγγόνια τους την τουρκική γλώσσα.

«Τοποθεσία Αθήνα, μάθημα Τούρκικα» είναι ο τίτλος της Ηürriyet. H τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως «οι Ρωμιοί της Πόλης που πικραμένοι είχαν εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη τους , μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα, στα εγγόνια τους που γεννήθηκαν στην Αθήνα ». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως την περασμένη Κυριακή, 7παιδιά , απόγονοι των Ρωμιών της πόλης ηλικίας από 7 έως και 12 ετών, άρχισαν να μαθαίνουν τούρκικα σε ιδιωτικό φροντιστήριο της Αθήνας.

Η πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα Νουρντάν Αλτούντας σε συνέντευξη της στην τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως «οι Ρωμιοί πολίτες μας που ζουν στην Αθήνα έχουν μεγάλη αξία για μας. Είναι σημαντικό τα παιδιά τους να μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα.»

Η Hürriyet αναφέρει πως τα μαθήματα είναι δωρεάν για τα παιδιά των Ρωμιών και γίνονται κάθε Κυριακή σε ιδιωτικό φροντιστήριο με πρωτοβουλία του προξενείου της Τουρκίας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα 400 άτομα μαθαίνουν τούρκικα από το συγκεκριμένο φροντιστήριο.
Πάντως η Ηürriyet κάνει αναφορά στους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη όπως «τα Σεπτεμβριανά, ο φόρος περιουσίας (Varlık Vergisi) και το Κυπριακό»