OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας»

27/07/2020 - 12:34
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Ιδιαίτερα επικριτικά παραμένουν τα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με αφορμή και την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, την οποία βλέπουν ως στοιχείο μιας ευρύτερης πολιτικής.

«Η Αγία Σοφία ως σύμβολο μιας καταστροφικής πορείας» είναι ο τίτλος αιχμηρού σχολίου στην Rheinische Post που σημειώνει:

«Η όλο και πιο ακραία απεμπόληση δυτικών αξιών, όπως εκφράζεται τώρα με τη θρησκευτική ΄κατάκτηση΄ της Αγίας Σοφίας, συμπίπτει χρονικά με την επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση που υφίσταται η Ελλάδα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και την ιδιαίτερα προβληματική τουρκική δράση σε Συρία και Λιβύη. Σε όλα αυτά τα παραδείγματα ο Ερντογάν υποδαυλίζει θρησκευτικά και εθνικιστικά συναισθήματα προκειμένου να […] διασφαλίζει την προσωπική του κυριαρχία αλλά και τον περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο που επιδιώκει. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό διχάζει την κοινωνία του και μειώνει την επιρροή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Γι΄ αυτό και η απάντηση της Δύσης δεν θα πρέπει να είναι αντίστοιχες δικές της πράξεις μισαλλοδοξίας και διχασμού. Το ζητούμενο θα πρέπει να είναι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δυνάμεις της τουρκικής ανεκτικότητας για την μετά Ερντογάν εποχή».

Κορύφωση της ισλαμιστικής ατζέντας

Ιδιαίτερα δηκτικό και το σχόλιο της Münchner Merkur υπό τον τίτλο «Η κακόβουλη προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία».

«Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο το 1934 από τον Ατατούρκ ήταν εκείνη που είχε φέρει την Τουρκία και πάλι πιο κοντά στη Δύση. H δήθεν ευσεβής προσευχή του Ερντογάν στην Αγία Σοφία είχε τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: η εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί συνιστά την – και υπό συμβολικές επευφημίες πλέον – ρήξη της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις αξίες του Διαφωτισμού και της σύγχρονης εποχής.

Πρόκειται για την κορύφωση της ισλαμιστικής του ατζέντας, την οποία και παρά τις πάμπολλες προειδοποιήσεις, δεν ήθελαν να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί. Ο Ερντογάν δεν θέλει να συνεχίσει την παράδοση του υποστηρικτή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και φιλοδυτικού ιδρυτή της Τουρκίας Ατατούρκ, αλλά αντιθέτως του σουλτάνου Μωάμεθ τον Πορθητή. Γι΄ αυτό και εξόπλισε τη χώρα, ώστε να γίνει μια επεκτακτική στρατιωτική δύναμη με θρησκευτικό-αυταρχικό χαρακτήρα στο εσωτερικό και επιθετικό προς τα έξω. Σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη ο Ερντογάν διεξάγει ήδη τρεις πολέμους. Σύντομα ο διψασμένος για φυσικό αέριο σουλτάνος θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον επόμενο στο ελληνικό Αιγαίο.

Kαι πώς αντιδρά η απορροφημένη στον εαυτό της και τις συνέπειες του κορωνοϊού Ευρώπη στην όλο και πιο ανεξέλεγκτη επιθετικότητα του Ερντογάν; Με ευγενικές προειδοποιήσεις και ταξιδιωτικές οδηγίες για τουρίστες. Η ΕΕ θα πρέπει να βρει σύντομα πιο σκληρή γλώσσα έναντι του αυταρχικού ηγέτη του Βοσπόρου. Όσο πιο μικρόψυχη η ευρωπαϊκή διπλωματία, τόσο περισσότερο θάρρος θα παίρνει ο Ερντογάν για να δοκιμάζει τις αμυντικές αντοχές της Ευρώπης. Και αυτή τη φορά δεν θα αρκεστεί στο να στείλει απλώς πρόσφυγες προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Πηγή: DW

Tags: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΕΡΝΤΟΓΑΝ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

AGILE: Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών αιχμής «σε χρόνο ρεκόρ»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: 30 χώρες εξετάζουν την προστασία των Στενών του Ορμούζ – Οι χώρες του Κόλπου ανησυχούν για τις ιρανικές επιθέσεις

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

Ιράν: Αρνητική η πρώτη απάντηση στο σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου – Οι 5 όροι που βάζει

Χεζμπολάχ: «Όχι σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις – Θα ισοδυναμούσαν με παράδοση»

Top News

Ιωάννα Τούνη: Η πανέμορφη ανθοδέσμη που της έστειλε ο σύντροφός της γιατί ακύρωσε τα σημερινά τους πλάνα

Χάρις Αλεξίου: «Αισθάνομαι ότι άλλαξα τη ζωή μου αρκετές φορές»

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση για το 2026 - Θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου

Θανάσης Αλευράς για τη ψωρίαση: «Πίστευα ότι το δημιούργησα εγώ»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert