Η λογοκρισία «πάει σύννεφο» στην Τουρκία λίγο πριν από τις εκλογές

»Ψαλίδι» στην τουρκική TV πέφτει σε όλη την αντιπολίτευση από τον Ερντογάν καθ όλη την προεκλογική περίοδο.
Την καταγγελία αυτή – που έχει διατυπωθεί και προβληθεί από πολλές πλευρές – έκανε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κ. Kati Piri. Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα και βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, αφού ρώτησε τις σκέψεις της κ. Kati Piri, προέβη σε δηλώσεις: «Στις προεκλογικές εκστρατείες, η θρησκεία χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής. Το κυβερνών κόμμα, ζητάει τους πάντες να το ψηφίσουν : από τους διευθυντές ασφαλείας μέχρι τους νομάρχες, ακόμα και τους επάρχους. Όχι μόνο τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά και αυτά που μπορούν να μεταδίδουν, χάρη στους φόρους που πληρώνει ο λαός, όπως η TRT, δε βγάζουν στην οθόνη ούτε για ένα λεπτό τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Τo Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), που είναι υπεύθυνο για θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών δεν μπορεί να είναι αμερόληπτο εξαιτίας του Προέδρου. Φοβούνται. Μάλιστα, απορρίφθηκαν οι προσφυγές που έγιναν στο YSK, προκειμένου να εμποδίσει την προεκλογική προπαγάνδα του Προέδρου. Δεν μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία αυτής της προπαγάνδας. Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν μπορεί να υπάρχει εκλογική εμπιστοσύνη».

Το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο

Η κ. Piri, εξέφρασε από την πλευρά της, την ανησυχία της για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, σε Άδανα και Μερσίνη, καθώς και για τα γεγονότα που μπορεί να ακολουθήσουν την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση που το HDP δεν καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου τη διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο, αναφερεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Radikal. 

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Εξάλλου είδηση στην Hurriyet Daily News ο κ.Oğuz Oyan, του CHP, προσέφυγε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τον Πρόεδρο κ. Ταγίπ Ερντογάν, ότι δε σέβεται την αρχή της αμεροληψίας του ΠτΔ απέναντι στους υποψηφίους, και συμμετέχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΑΚΡ, στηρίζοντας το κόμμα να προσελκύσει ψηφοφόρους. Υπενθυμίζεται ότι το CHP είχε προσφύγει αρχικά, στο YSK, το οποίο απέρριψε ωστόσο την προσφυγή.