OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η παραίτηση του Τούρκου Ναυάρχου φέρνει στο φως μια νέα αναμέτρηση στην Άγκυρα! Η επόμενη μέρα στο τουρκικό στράτευμα

22/05/2020 - 08:00
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν τραβήξει τα βλέμματα – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – όσο η παραίτηση του ναυάρχου Cihat Yaycı, αρχηγού του στόλου, από τον Ερντογάν.

Η συγκεκριμένη κίνηση πυροδότησε μια σειρά από σχόλια και εικασίες σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά και ποιες συνέπειες θα προκαλέσει. Εν ολίγοις, είναι ένα γεγονός που είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αφήνουν να φανεί.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Yaycı είναι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας», του ναυτικού δόγματος επέκτασης των τουρκικών θαλάσσιων συνόρων και συγγραφέας πολλών βιβλίων που θεωρούνται κείμενα αναφοράς για την, μετα το πραξικόπημα, πορεία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Στην πραγματικότητα, ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» επινοήθηκε από έναν συνταξιούχο ναύαρχο, τον Cem Gürdeniz, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε λόγω φερόμενων συνδέσμων με το «Ergenekon» – ένα υποτιθέμενο παράνομο δίκτυο που ήθελε να αντρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν (AKP). Οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν αργότερα.

τουρκία

Η δημοτικότητα του Yaycı δεν είναι χωρίς λόγο. Η προσπάθειά του να πραγματοποιήσει το ναυτικό δόγμα οδήγησε το περασμένο φθινόπωρο σε μια αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία με την Κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία κλιμάκωσε σημαντικά την ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη είναι γεγονός.

Η δημοτικότητα του Yaycı δεν έρχεται χωρίς λόγο. Η θέληση του να υλοποιήσει το ναυτικό δόγμα, αυξάνοντας τα τουρκικά θαλάσσια σύνορα, χτύπησε στην καρδιά του τουρκικού εθνικισμού κάνοντας τον ναύαρχο ένα στρατιωτικό σύμβολο. Πάνω στις δικές του ιδέες χτίστηκε και η συμφωνία με τη Λιβύη, μία συμφωνία που δεν ήχησε καλά στα αυτιά φίλων και εχθρών του τουρκικού έθνους.

Ποια είναι η επόμενη μέρα στο στράτευμα και στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, όταν ο οραματιστής του οικοδομήματος οδηγείται σε παραίτηση;

Το τουρκικό στράτευμα δεν είναι απλό πράγμα, υπάρχουν ισχυρά υπόγεια ρεύματα που δείχνουν, για ακόμη μία φορά, μια συνεχή άλυτη πάλη εξουσίας. Αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματικός είναι εξέχον μέλος της «εθνικιστικής» πλευράς του κράτους, μαζί με τους (κυρίως συνταξιούχους) αξιωματικούς, τους οποίους ο Ερντογάν τόσο φοβάται.

Αυτό το κίνημα των αξιωματικών, το οποίο πρεσβεύει ο Ναύαρχος, θριάμβευσε στην ενδο-στρατιωτική μάχη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου 2016. Ήταν τότε που βγήκαν από τις σκιές και έκαναν συμμαχία με τον Ερντογάν και τους ένθερμους υποστηρικτές του, τον υπουργό Άμυνας (πρώην ανώτατο στρατηγό) Χουλούσι Ακάρ και τον σημερινό Αρχηγό Στρατιωτικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιούλερ.

Η συμμαχία, ωστόσο, ήταν πιο πολύ τακτική παρά στρατηγική – αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για περαιτέρω αντιπαράθεση μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών σκληροπυρηνικών εθνικιστών. Εγκλωβισμένοι στις θέσεις τους, και τα δύο στρατόπεδα ήταν αποφασισμένα να δοκιμάσουν τις αδυναμίες του άλλου, προκειμένου να λάβουν μέτρα για να αποκτήσουν περισσότερη ισχύ εντός της διοίκησης, του στρατού και της συνολικής περιφέρειας. Η στρατιωτική ισχύς στην Τουρκία ανοίγει περισσότερες πόρτες από οπουδήποτε αλλού, άλλωστε είναι ένα κράτος καθαρά μιλιταριστικό.

Το πρόβλημα του Yaycı και των ομοίων του ήταν η εξάρτηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ένα εθνικιστικό κίνημα δεν δέχεται να είναι «υπό» σε συμμαχίες, μόνο να ηγείται. Εκεί έχουμε και τη μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων.

Ερντογάν

Οι αντι-αμερικανικές φωνές εντός της Τουρκίας η μία μετά την άλλη σιωπούν. Ο Akar είναι, και θα παραμείνει βασικός άξονας έκφρασης του τουρκικού στρατού. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πιστός. Ο Άκαρ θα είναι απολύτως σημαντικός εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτές τις φιλοδοξίες του για βελτιωμένες σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το Πεντάγωνο. Μετά το φιάσκο των S-400 ο σουλτάνος δεν έχει άλλη επιλογή από το να βάλει όλα του «τα αυγά στο καλάθι» του Τραμπ, στοιχηματίζοντας στη νίκη του στις επόμενες των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να μην υπάρχουν ψίθυροι αμφισβήτησης. Η απομάκρυνση του Yaycı πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο, ως μια προειδοποίηση προς την εθνικιστική πλευρά να «γνωρίζει τη θέση της».

Με πληροφορίες από Ahval

Tags: ΑΙΓΑΙΟΑΚΑΡΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΡΝΤΟΓΑΝΝΑΤΟΝΑΥΑΡΧΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Λιβύη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Με διάταγμα Ερντογάν παρατείνεται η στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη για δύο χρόνια

23/12/2025 - 08:20
Τουρκία - ΜΙΤ - Ισλαμικό Κράτος
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Η ΜΙΤ συνέλαβε ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Αφγανιστάν-Πακιστάν που προετοίμαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

22/12/2025 - 21:54
SDF - Συρία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Επίσκεψη Φιντάν και Γκιουλέρ στη Δαμασκό – Στο επίκεντρο οι SDF

22/12/2025 - 12:31

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Talon: To drone της Northrop Grumman μπαίνει και επίσημα στην «κούρσα» για το πρόγραμμα CCA της USAF

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert