Η Τουρκία ενοχλημένη από τη ρωσική βοήθεια στη Συρία

Ενοχλημένη είναι η Αγκυρα από την απόφαση της Μόσχας να ενισχύσει στρατιωτικά την Δαμασκό- και το κλίμα αυτό αποτυπώνεται στον τουρκικό τύπο. Και αυτό καθώς ο πρώτος στόχος της Τουρκίας όσον αφορά την Συρία δεν είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών  της ISIS-ISIL αλλά είναι η απομάκρυνση του Άσαντ! Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν η Αγκυρα θεωρεί ότι όποια στρατιωτική βοήθεια στην Συρία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στηρίζει τον Άσαντ, και για αυτό αντιδρά!

 Αεροπορική βάση στη Λατάκεια 

Πιο συγκεκριμένα η Άγκυρα ενοχλείται από τη ρωσική απόφαση να παράσχει βοήθεια στο καθεστώς του Άσαντ, μέσω της αποστολής ρωσικού στρατού στη Συρία και την κατασκευή αεροπορικής βάσης στη Λατάκεια ( έγραψε σχετικά το OnAlert) η οποία θα καθιστά δυνατή την κίνηση ρωσικών αεροσκαφών cargo στην περιοχή σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της Συρίας - άλλωστε η Ρωσία υπερασπίστηκε την αποστολή πολεμοφοδίων στη Συρία, ως βοήθεια στον αγώνα για την αντιμετώπιση της  ISIS-ISIL . Η εφημερίδα Hurriyet σε δημοσίευμα με τίτλο «Αυστηρή η Άγκυρα προς τη Μόσχα – την κατηγορεί ότι δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα» αναφέρει ότι αυξάνεται η ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις αφότου η Ρωσία παραδέχτηκε ανοιχτά ότι προτίθεται να ενισχύσει στρατιωτικά το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.  

Απειλεί εμμέσως την Μόσχα

Όπως γράφει η εφημερίδα η Τουρκία ανησυχεί ότι αυτές οι ρωσικές ενέργειες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια, γεγονός, που όπως σημειώνει το δημοσίευμα, έκανε ήδη γνωστό στη Ρωσία. Εξάλλου και Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η ενίσχυση της στήριξης του καθεστώτος του Άσαντ, αποτελεί λάθος εκ μέρους της Ρωσίας- κάτι που προφανώς »αξιοποιεί» η Αγκυρα.

Μεταφορά τανκς

Στο θέμα αναφέρεται και το CNNTurk το οποίο επικαλείται δηλώσεις που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να προωθεί ρωσικά άρματα μάχης σε στρατιωτική βάση στη Συρία. Μάλιστα, 7 ρωσικά τανκ Τ-90 φαίνεται να έχουν εγκατασταθεί κοντά σε αεροπορική βάση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Ρωσία έχει ήδη εγκαταστήσει μονάδες πυροβολικού στην περιοχή, αναφέρεται.