Η Τουρκία παρέλαβε το πρώτο «εθνικό» επιθετικό ελικόπτερο ATAK

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Παραδόθηκε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ( TSK ) το πρώτο ελικόπτερο ATAK που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος της Τουρκίας «Εθνικό Επιθετικό Ελικόπτερο» με  κύριο ανάδοχο την  TAI .

Το επιθετικό ελικόπτερο ATAK που κατασκευάστηκε στην Τουρκία πάνω σε ξένα σχέδια (ιταλο- βρετανικά) θα παραδίδεται  ανά τρεις μονάδες και συνολικά θα κατασκευαστούν 59 ελικόπτερα, γράφει η Hürriyet. Το ελικόπτερο είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί στην TSK πέρυσι.

Το ελικόπτερο θα επιχειρηθεί να πωληθεί και  σε τρίτες χώρες και όχι  μόνο στην Τουρκία . Η πρώτη εμπειρία στο εξωτερικό  ήταν η αγορά της Νότιας Κορέας, αλλά , η επιλογή της ήταν υπέρ  αμερικανικών εταιρειών . Στο στόχο του μάρκετινγκ της TAI επί του παρόντος είναι το Αζερμπαϊτζάν , το Πακιστάν και τα κράτη του Κόλπου.
Πριν μερικές εβδομάδες η Τουρκία δοκίμασε νέο αντιαρματικό πύραυλο που ανέπτυξε η τουρκική εταιρία Roketsan  για τα ελικόπτερα ATAK Πρόκειται για τον πύραυλο Mızrak-U που είναι τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής και έχει εμβέλεια 8 χιλιόμετρα.- η πρώτη βολή  έγινε από ελικόπτερο τύπου Super Cobra.