IMECE: Η Τουρκία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

H Τουρκία ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο της εγχώριο δορυφόρο παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τον IMECE, στο διάστημα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο IMECE, ο πρώτος μας δορυφόρος παρατήρησης υψηλής ανάλυσης που κατασκευάστηκε με εγχώρια και εθνικά μέσα, θα εκτοξευθεί σε τροχιά στις 11 Απριλίου», έγραψε ο Ερντογάν στο Twitter.

Το IMECE είναι ένας δορυφόρος  που παράγεται από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διαστημικών Τεχνολογιών του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBITAK).

«Το IMECE, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης της χώρας μας, θα λειτουργεί σε τροχιά ταυτόχρονα με τον ήλιο σε υψόμετρο 680 ​​χιλιομέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Η εκτόξευση είναι μέρος του 10ετούς διαστημικού οδικού χάρτη της Τουρκίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αποστολές στο φεγγάρι και ανάπτυξη διεθνώς βιώσιμων δορυφορικών συστημάτων.

«Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον παγκόσμιο διαστημικό αγώνα χάρη στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, τις ευκαιρίες που παρέχουμε και τις τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία διαθέτει επί του παρόντος οκτώ ενεργούς δορυφόρους στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων πέντε δορυφόρων επικοινωνίας. Ο Ερντογάν είπε ότι ο συνολικός αριθμός θα φτάσει σύντομα το 10.

Με πληροφορίες από: Daily Sabah / Φωτογραφία