ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά συνεργατών της Αλ Κάιντα – Στο «κάδρο» η Άγκυρα

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον χρηματοοικονομικών συνεργατών της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένης μιας που εδρεύει στην Τουρκία, και μιας συριακής εξτρεμιστικής ομάδας που συμμάχησε με την Άγκυρα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο την Τετάρτη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν έναν χρηματοοικονομικό διαμεσολαβητή της Αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία για την ουσιαστική βοήθεια της οργάνωσης και ένα άτομο το οποίο εδρεύει στη Συρία, που συγκεντρώνει χρήματα και στρατολογεί μέλη για την παροχή υποστήριξης στην Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS), μια ομάδα που συνδέεται με Αλ Κάιντα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωσή του που συνόδευε την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί καταδεικνύουν τη συνεχή αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να παρεμποδίσουν τις δραστηριότητες βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων παγκοσμίως.

Ένας από αυτούς που υποδείχθηκε από τις ΗΠΑ είναι ο Χασάν Αλ-Σαμπάν, ο οποίος φέρεται ότι χρησιμεύει ως αγωγός για τα μέλη της Αλ Κάιντα μέσω πολλών τραπεζικών λογαριασμών. Οι λογαριασμοί του Αλ-Σαμπάν συντονίζουν τη μεταφορά κεφαλαίων από τη Βόρεια Αφρική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να συντονίσουν τη μεταφορά κεφαλαίων προς την Τουρκία.

Ένα δεύτερο άτομο που ονομάζεται Farrukh Furkatovitech Fayzimatov κατηγορείται για την στρατολόγηση μελών, τη συγκέντρωση δωρεών και τη διάδοση προπαγάνδας εκ μέρους του HTS. Η μαχητική ομάδα, παλαιότερα γνωστή ως Μέτωπο Αλ-Νούσρα, χρησιμεύει ως παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Συρία και συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό σε μάχες στη Συρία εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία έχει συνεργαστεί με το HTS μεταξύ άλλων συριακών φατριών που αντιτίθενται στη Δαμασκό, παρά τις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα. Στην επαρχία Ιντλίμπ, την τελευταία περιοχή που ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό οι αντάρτες, η Τουρκία συνεργάστηκε με το HTS για να διατηρήσει μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος που είχε κανονιστεί από κοινού με τη Ρωσία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην Ahrar al-Sharqiya, μια ομάδα ανταρτών που πολεμά στη βόρεια Συρία στο πλευρό των Τούρκων συμμάχων της. Επιβάλλοντας κυρώσεις στην ομάδα, επεσήμανε ότι αυτή βαρύνεται με πολλά εγκλήματα εναντίον αμάχων, ιδίως Κούρδων της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων δολοφονιών, απαγωγών, βασανιστηρίων και κατάσχεσης ιδιωτικής περιουσίας, ενώ αξιοποιεί στις τάξεις της πρώην μαχητές του ISIS.

Οι κατηγορίες για την πρόσληψη πρώην μαχητών του ISIS από την Τουρκία, για λογαριασμό των συμμάχων της, δεν είναι νέες. Η εφημερίδα Independent έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι οι Τούρκοι διοικητές γνώριζαν ότι οι πρώην τζιχαντιστές μαχητές βρίσκονταν στις τάξεις των συμμάχων τους, αλλά τους απέτρεψαν να καταφύγουν σε τακτικές που φέρουν την «ταυτότητα» του ISIS, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν αρνητική προσοχή στην Τουρκία.

Η Τουρκία και οι σύμμαχοί της κατηγορούνται για τη διευκόλυνση εγκλημάτων κατά των Κούρδων, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί εκτενώς από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Άλλοι κατηγορούν την Τουρκία ότι είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή εκστρατείας εθνοκάθαρσης εναντίον του τοπικού κουρδικού πληθυσμού.

Πηγή: Ahvalnews