Κι άλλα τουρκικά όπλα λαθραία στην Υεμένη

Συνέχεια υπάρχει σχετικά με τα λαθραία φορτία τουρκικών όπλων που είχαν σταλεί από την Τουρκία και βρέθηκαν στην Υεμένη. Οι αρμόδιοι της Υεμένης - γράφει ο τουρκικός τύπος – είπαν πως στο λιμάνι Αντεν βρέθηκαν 3.780 αυτόματα τυφέκια και ότι εξ αυτών τα 115 είναι τυφέκια τύπου Τ-14 τουρκικής κατασκευής.

Οι αρχές της Υεμένης κατέσχεσαν το φορτίο των πυροβόλων  το οποίο προερχόταν από την Τουρκία και όπως αναφέρεται από τους αξιωματούχους της χώρας, αποτελεί το δεύτερο φορτίο που κατάσχεται μέσα σε ένα μήνα σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο presstv.ir.

Σύμφωνα με το τελωνείο, βρέθηκαν 115 πυροβόλα όπλα T14, τουρκικής προέλευσης, ενώ το κοντέινερ το οποίο είχε φτάσει στις 15 Νοεμβρίου από την Τουρκία και υποτίθεται ότι μετέφερε είδη οικιακής χρήσης, περιείχε συνολικά 3.780 αυτόματα όπλα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν κατονομαστεί, ούτε ο αποστολέας, ούτε ο παραλήπτης του φορτίου.

Η Υεμένη αποτελεί ουσιαστικά έναν παράδεισο για το εμπόριο όπλων, καθώς μαίνεται ο «ανοιχτός πόλεμος» με επιθέσεις που αποδίδονται στην Al-Qaeda, των οποίων η συχνότητα έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό.

Για την υπόθεση του Νοεμβρίου η  Τουρκική αντιπολίτευση έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την άρνηση του Τουρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν για εμπλοκή της κυβέρνησής του στην  αποστολή όπλων προς τους αντάρτες στην Υεμένη.

Διεθνώς πάντως έχει καταγραφεί ως ένα ακόμη  γεγονός που έρχεται να αποδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζουν κύκλοι, τουλάχιστον, της  Άγκυρα σε  γειτονικές της χώρες, παριστάνοντας την τοπική-περιφερειακή δύναμη επεμβαίνοντας στα εσωτερικά ξένων χωρών με εντελώς παράνομες πρακτικές. όπως η αποστολή όπλων στην   Αλ Κάιντα Υεμένη για την οποία ελέγχεται. Οι τουρκικές αρχές ε’ίχαν πρι ότι δεν είχαν δώσει άδεια και ότι ερευνούν ποιοι διακινούν τα όπλα και ποιοι επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσουν. »Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια ικανοποιητική δήλωση που να δείχνει ότι η Τουρκία τηρεί το διεθνές δίκαιο και νομιμότητα και ότι δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και πάνω από όλα ότι δεν επιτρέπει το λαθρεμπόριο όπλων» είχε πει τότε ο  κ. Φαρούκ Λόγογλου από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Χθές πάντως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοινωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφερονται τα εξής αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι τα όπλα είναι τουρκικά και ότι έφυγαν από την Τουρκία – χωρίς άδεια όπως υποστηρίζει:

Ο τύπος της Υεμένης ανέφερε στις 24 Ιανουαρίου 2013, ότι μια μεγάλη ποσότητα όπλων έχει κατασχεθεί στο λιμάνι του Άντεν μέσα σε ένα κοντεινερ που αποβιβάστηκε στις 15, Νοέμβρη του 2012 από ένα φορτηγό πλοίο από την Τουρκία και ελέγχονται από Τελωνειακές Αρχές της Υεμένης… Ο Πρέσβης μας στη Σαναά ταξίδεψε αμέσως στο Άντεν και είχε συνομιλίες με τις αρχές της Υεμένης ,επιθεώρησε το κατασχεθέντος υλικού στο δοχείο. Η εν λόγω παράδοση των πιστολιών – αναφερει η τουρκική αμνακοίνωση – δεν βασίζεται σε καμία άδεια που εκδόθηκε από την Τουρκία. Οι εξαγωγές όπλων από την Τουρκία, συνεχίζει,  πάντα έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και τα δεδομένα για τις μεταφορές όπλων είναι κοινά στις  διεθνείς πλατφόρμες με διαφανή τρόπο. Όπως και με τις προηγούμενες περιπτώσεις της παράνομης διακίνησης όπλων προς Υεμένη από την Τουρκία, η τελευταία αυτή περίπτωση έχει επίσης  άμεσα εμπέσει στην  προσοχή των αρμόδιων αρχών μας.Εκτιμούμε τη συνεργασία της Υεμένης αρχές για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, στενό διάλογο και τη συνεργασία μας με τις αρχές της Υεμένης θα συνεχιστεί, προκειμένου να παρουσιάσει και να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους δράστες των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων και για την πρόληψη τους επανάληψη στο μέλλον. Θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη μας για την ευημερία και την ευημερία της Υεμένης αδελφούς μας, οι οποίοι διανύουν μια περίοδο μετάβασης και μετασχηματισμού».