Κινέζοι αξιωματούχοι στη Τουρκία για το θέμα των αντιαεροπορικών

Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στην Τουρκία έσπευσε Κινεζική αντιπροσωπεία για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και για τα τσαλιμάκια που άρχισε ήδη να κάνει η Άγκυρα για το σύστημα της αντιπυραυλικής της άμυνας που είχε ανακοινώσει ότι θα αγοράσει από την Κίνα αλλά αντέδρασαν έντονα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. .
 
Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία 17 Κινέζων αξιωματούχων πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Τούρκου Υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με κινεζική εταιρία, για το σύστημα της αντιπυραυλικής της άμυνας. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν – και τι άλλο μπορούσαν να κάνουν;- τους Τούρκους συνομιλητές τους, ότι από την πλευρά τους πρόκειται να εκπληρωθούν όλες οι απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ζαμάν, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε απάντηση των επαφών την περασμένη εβδομάδα, στην Άγκυρα, του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Jim Miller και της Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Victoria Nuland που άσκησαν πιέσεις και απέσπασαν υπόσχεση από την Άγκυρα ότι …ξανανοίγει τον κατάλογο των προσφορών για ΗΠΑ και Ρωσία προκειμένου να καταθέσουν νέες τιμές και όρους για τα αντιπυραυλικά τους συστήματα. Βεβαίως πίσω από την »προτίμηση» της Κίνας και όλα αυτά τα μπρος -πίσω που συνεχίζονται , αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται η προσπάθεια της Τουρκίας να πάρει δωρεάν ή σε πολύ χαμηλές τιμές  Patriot από την Ουάσιγκτον . 

Διαβάστε ακόμη:

Ο τουρκικός «εκβιασμός» με τους κινεζικούς πυραύλους έπιασε; «Κάτι θα πάρουν από ΗΠΑ»


«Παίζει» με τους Κινέζους ο Ερντογάν για τα αντιαεροπορικά!